Na hlavný obsah

Náhradná starostlivosť bude lepšie ohodnotená

Vláda schválila aj finančnú podporu pre siroty, ktoré sa ocitli v ústavnej starostlivosti.

Náhradní rodičia, ktorí sa budú chcieť starať aj o druhé, či tretie dieťa, dostanú za starostlivosť viac peňazí. Rozhodla o tom vláda.

Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) je rád, že tak bude mať šancu dostať sa do náhradných rodín viac súrodencov. Tých si často spolu ľudia nemôžu vziať, pretože im to finančne nevychádza. Predseda spoločnosti Úsmev ako dar rozhodnutie vlády víta.

Doteraz náhradní rodičia dostávajú od štátu na jedno dieťa 202 eur mesačne. Aj keď sa starajú o dve deti, suma zostáva rovnaká. V prípade tretieho dieťaťa sa zvyšuje o 138 eur. Zmenou zákona o náhradnej starostlivosti sa mesačné sumy zvýšia.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Ak sa bude náhradná rodina starať o dve deti, po novom dostane mesačne 303 eur, na tri deti 404 eur. Kým v súčasnosti prispieva štát na výchovu štyroch detí v náhradnej starostlivosti 340 eurami, po novom by to malo byť už 505 eur.

Podľa štatistík vyrastá v detských domovoch len 10 percent detí, ktoré nemajú súrodencov. Súrodenecká väzba je preto u detí, ktoré žijú mimo svojich rodín, mimoriadne dôležitá.

„Ak chýba väzba k rodičom, teda vzťahová väzba, tá súrodenecká väzba ju do istej miery môže nahradiť. Preto je pre súrodencov veľmi dôležité, aby vyrastali spolu. Táto iniciatíva je veľmi výrazná, veľmi dôležitá. My ju vítame a podporujeme a obdivujeme ľudí, ktorí si berú do náhradnej starostlivosti deti, ktoré majú takéto súrodenecké skupiny,“ hovorí Jozef Mikloško, predseda spoločnosti Úsmev ako dar.

Vláda schválila aj finančnú podporu pre siroty, ktoré sa ocitli v ústavnej starostlivosti a nemajú zákonný nárok na sirotský dôchodok. Po novom budú takéto deti dostávať mesačne sirotský príspevok 72 eur. Peniaze sa im budú ukladať až do dovŕšenia plnoletosti, aby sa mohli ľahšie zaradiť do bežného života.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko