Na hlavný obsah

Najdôležitejšou domácou udalosťou bolo podľa prezidentky vymenovanie vlády Eduarda Hegera

Vlani sa stretla s viacerými svetovými lídrami.

Najdôležitejšou domácou udalosťou bolo podľa prezidentky vymenovanie vlády Eduarda Hegera
Prezidentka SR Zuzana Čaputová. Foto: TASR

Za najdôležitejšiu vnútropolitickú udalosť minulého roka považuje prezidentka Zuzana Čaputová vymenovanie novej vlády Eduarda Hegera (OĽANO).

Prezidentka však okrem ministrov vymenovala v roku 2021 aj 60 nových sudcov, 86 vysokoškolských profesorov či 12 generálov ozbrojených síl. Šiestim novým veľvyslancom SR prezidentka odovzdala poverovacie listiny. V stanovisku to uviedol hovorca prezidentky SR Martin Strižinec.

„Prezidentka podpísala 161 zákonov, šesť zákonov vetovala. Vlani bolo do prezidentskej kancelárie doručených 1 440 žiadostí o milosť. Prezidentka po dôslednom individuálnom posúdení v piatich prípadoch rozhodla o udelení milosti a v troch ďalších o prerušení, respektíve odložení výkonu trestu,“ spresnil Strižinec.

Deväť zahraničných ciest

Prezidentka sa vlani stretla s viacerými svetovými lídrami, napríklad s prezidentom USA Joeom Bidenom, britským princom Charlesom či vojvodkyňou z Cambridge Kate.

„Najočakávanejšou návštevou bola septembrová návšteva pápeža Františka na Slovensku,“ pripomenul Strižinec. Prezidentka bola aj na oficiálnej návšteve Slovinska, Dánska či Rakúska. 

Na snímke pápež František a prezidentka SR Zuzana Čaputová. ZDROJ: TASR

Prezidentka v roku 2021 reprezentovala krajinu na samite Severoatlantickej aliancie v Bruseli, na Klimatickej konferencii OSN v Glasgowe a na dvoch samitoch prezidentov krajín V4, ktoré sa konali v Poľsku a Budapešti. S príhovormi vystúpila na viacerých svetových fórach.

„Prezidentka má za sebou spolu deväť zahraničných ciest, prijala poverovacie listiny od 22 zahraničných veľvyslancov a ratifikovala šesť medzinárodných zmlúv,“ vymenoval Strižinec.

Ocenenia a priority

Prezidentka v roku 2021 získala ocenenie Justitia Awards, ktoré udeľuje organizácia Women in Law Initiative so sídlom vo Viedni. Z rúk Miloša Vystrčila si prevzala Striebornú medailu predsedu Senátu Parlamentu ČR za mimoriadnu starostlivosť o pravdu, slobodu, politickú kultúru a vládu práva.

Zuzana Čaputová si prevzala z rúk predsedu Senátu Parlamentu Českej republiky Miloša Vystrčila Striebornú medailu Senátu PČR. ZDROJ: TASR

Medzi priority nového roka zaraďuje hlava štátu sledovanie situácie v zariadeniach sociálnych služieb a tému dlhodobej starostlivosti o seniorov. Zameriavať sa chce naďalej aj na témy ochrany duševného zdravia, či ochrany životného prostredia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko