Na hlavný obsah

Najlepším hráčom podľa FIFA je opäť Lewandowski

Prekonal aj víťaza Zlatej lopty Messiho.

Najlepším hráčom podľa FIFA je opäť Lewandowski
Na snímke poľský futbalista Bayernu Mníchov Robert Lewandowski. Foto: TASR/AP

Poliak Robert Lewandowski sa stal Hráčom roka 2021 podľa Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA). Útočník Bayernu Mníchov obhájil prvenstvo v ankete, keď zdolal ďalších finalistov – Argentínčana Lionela Messiho z Paríža St. Germain a Egypťana Mohameda Salaha z FC Liverpool.

Rovnako ako vlani sa galavečer v Zürichu uskutočnil pre pandémiu koronavírusu virtuálnou formou.

Tridsaťtriročný Poliak nastrieľal v predchádzajúcej sezóne 41 gólov v Bundeslige, čím prekonal historický rekord Gerda Müllera z ročníka 1971/1972. Bayernu pomohol k zisku titulu a k triumfu v nemeckom Superpohári. V novembrovej ankete France Football o Zlatú loptu skončil druhý za Messim, teraz si pozície vymenili.

Anketa sa šiestykrát konala pod názvom The Best FIFA Football Awards. Za najlepšiu futbalistku vyhlásili Španielku Alexiu Putellasovú z FC Barcelona, ktorá s katalánskym tímom vyhrala španielsku ligu a pohár i ženskú Ligu majstrov.

Najlepším brankárom sa stal Senegalčan Edouard Mendy z FC Chelsea, ktorý s anglickým tímom dokráčal k celkovému triumfu v Lige majstrov. V ankete uspel v konkurencii talianskeho brankára Gianluigiho Donnarummu a Nemca Manuela Neuera.

Poctu pre najlepšieho trénera si vyslúžil nemecký kouč Thomas Tuchel z FC Chelsea, ktorý na tróne vystriedal krajana Jürgena Kloppa z FC Liverpool. V hlasovaní dostal viac hlasov ako Pep Guardiola (Španielsko/Manchester City) a tréner talianskej reprezentácie Roberto Mancini, ktorý doviedol „squadru azzurru“ k triumfu na európskom šampionáte.

Najkrajší gól podľa hlasujúcich trénerov a kapitánov národných tímov strelil Argentínčan Erik Lamela z Tottenhamu Hotspur v marcovom londýnskom derby proti Arsenalu. Cenu Fair play získali lekári a hráči dánskej reprezentácie za poskytnutie prvej pomoci Christianovi Eriksenovi v zápase EURO 2020 s Fínskom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport