Na hlavný obsah

Najväčšie riziko lavín na Slovensku hrozí v Západných Tatrách

Odborníci upozorňujú na nevyhnutnosť lavínovej výbavy.

Najväčšie riziko lavín na Slovensku hrozí v Západných Tatrách
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Minulý týždeň lavína v Západných Tatrách zasypala dvoch skialpinistov. Hoci mali lavínovú výbavu, jeden z nich neprežil. Práve v Západných Tatrách a konkrétne v Žiarskej doline hrozí najväčšie nebezpečenstvo lavín.

„Lavínová výbava je neoddeliteľnou súčasťou v zimných horách. Najväčšiu šancu na prežitie v lavíne máme do 15 minút od zasypania. Preto je dôležité, aby každý z účastníkov mal lavínovú výbavu a aby ju vedel adekvátne použiť,“ povedal Martin Buliak zo Strediska lavínovej prevencie.

Uviedol tiež, že v horách platia isté pravidlá. Jedným z nich je, že do hôr by ľudia nikdy nemali chodiť sami. Poukázal tiež na nutnosť detailného plánovania túry a zvolenia alternatívneho plánu.

Pozrite si reportáž, ktorú pripravilo banskobystrické štúdio RTVS:

„Najnebezpečnejším pohorím sú Západné Tatry a v nich je práve Žiarska dolina lavínovým srdcom Slovenska, kde sme zaznamenali jedny z najväčších lavín,“ priblížil horský vodca Ján Peťo pre regionálny magazín Regina.

Najviac lavínových svahov je podľa neho vo Vysokých Tatrách. Celkový počet lavínových svahov na Slovensku odhaduje na 3 800. V dôsledku odlesňovania však stále vznikajú aj nové lavínové svahy.

„Predpoveď počasia je dobré sledovať na viacerých portáloch a vybrať si tú najhoršiu,“ radí Buliak. Dobré je podľa neho sledovať stránku Slovenského hydrometeorologického ústavu a portál Horskej záchrannej služby, kde zverejňujú lavínové výstrahy deň vopred.

„Nikdy nevieme na 100 %, kedy sa lavína odtrhne, aký bude mať dosah, aké bude mať rozmery. To nevie povedať nikto na svete. Horskí vodcovia majú v zime najväčšie obavy z lavín,“ dodáva Peťo s tým, že presnosť lavínových predpovedí je zhruba na 80 percent.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny