Na hlavný obsah

Najvyšší súd prepustil Norberta Bödöra na slobodu

Reagoval tak na rozhodnutie Ústavného súdu SR.

Najvyšší súd prepustil Norberta Bödöra na slobodu
Na snímke eskorta zo Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) odvádza Norberta Bödöra. Foto: TASR

Podnikateľa Norberta Bödöra prepustili z väzby na slobodu. Informovala o tom hovorkyňa Najvyššieho súdu (NS) SR Alexandra Važanová. NS SR tak reagoval na rozhodnutie Ústavného súdu SR o porušení podnikateľových práv pri predlžovaní väzby. Išlo o kauzy Dobytkár a Očistec.

Vysvetlila, že rozhodnutím ÚS SR zanikol právny titul na pozbavenie osobnej slobody Norberta Bödöra, ktorý „v súlade s judikatúrou ÚS nie je možné napraviť ďalším rozhodnutím súdu, čo nevyhnutne muselo viesť k jeho prepusteniu z väzby na slobodu“.

Najvyšší súd 23. marca zamietol Bödörovu sťažnosť voči uzneseniu Špecializovaného trestného súdu a predĺžil mu väzbu do 1. septembra 2021.

Bödör sa na Ústavnom súde sťažoval aj na uznesenie Najvyššieho súdu zo 16. júna, ktorým súd zamietol jeho žiadosť o prepustenie z väzby.

Úrad špeciálnej prokuratúry v decembri 2021 podal obžalobu v kauze Očistec na 11 osôb vrátane Bödöra, ktorý mal byť podľa obžaloby hlavou zločineckej skupiny.

NAKA v rámci akcie Očistec zadržala viacerých policajných exfunkcionárov vrátane policajného exprezidenta Tibora Gašpara, ktorého 4. novembra takmer po roku prepustili z väzby.

V prípade padli obvinenia zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, zneužívania právomoci verejného činiteľa a zo zločinu korupcie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko