Na hlavný obsah

Nasadenie vojsk NATO na jej východnej hranici je pre Česko prospešné, tvrdí Lipavský

Český šéf diplomacie hovoril so Stoltenbergom.

Nasadenie vojsk NATO na jej východnej hranici je pre Česko prospešné, tvrdí Lipavský
Český minister zahraničných vecí Jan Lipavský (vľavo) a generálny tajomník NATO Jens Stoltemberg. Foto: Jan Lipavský- Twitter

Nasadenie nových jednotiek Severoatlantickej aliancie (NATO) v krajinách jej východného krídla je v záujme českej bezpečnosti a Česko by sa na ňom malo podieľať. Po svojom prvom rokovaní s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom to vo štvrtok (27. 1.) v Bruseli povedal český minister zahraničných vecí Jan Lipavský.

Aliancia podľa neho zostáva jednotná v odmietnutí ruských požiadaviek, ktoré ohrozujú aj českú suverenitu. Česká vláda zvažuje, že po zaslaní delostreleckej munície poskytne Ukrajine ešte ďalšiu pomoc, povedal Lipavský.

Šéf českej diplomacie rokoval v centrále NATO najmä o napätí medzi Ruskom a Ukrajinou. Západ sa obáva, že Rusko využije viac ako 100 000 vojakov pripravených pri ukrajinských hraniciach na napadnutie susedného štátu a chce inváziu odvrátiť rokovaniami.

NATO však zároveň v snahe podporiť vlastnú bezpečnosť posilňuje vojenskú prítomnosť na svojom východnom krídle a podľa štvrtkového vyjadrenia slovenského šéfa diplomacie Ivana Korčoka (nom. SaS) zvažuje aj nasadenie jednotiek na Slovensku.

Nasadenie vojsk je prospešné pre českú bezpečnosť, tvrdí Lipavský

„Vytvorenie takýchto útvarov a hlavne dodanie reálnych vojenských kapacít by bolo v prospech bezpečnosti Českej republiky,“ povedal po rokovaní so Stoltenbergom Lipavský. „Verím, že Česká republika nájde dostatočne silný príspevok do posilňovania už existujúcich štruktúr,“ doplnil s tým, že o konkrétnej podobe tohto zapojenia sa až bude v Česku diskutovať.

So Stoltenbergom hovoril aj o dôležitosti jednoty aliancie vo vzťahu k Rusku. Spojené štáty aj NATO v stredu (26. 1.) písomne odmietli ruské požiadavky zatvoriť Ukrajine dvere do aliančných radov a stiahnuť sily z postkomunistických krajín.

„Jednoznačne sme odmietli, že nám niekto bude určovať, koho si môžeme na svoje územie pozvať a koho nie,“ vyhlásil minister. Zdôraznil pritom, že najlepšie riešenie napätej situácie vidí aliancia stále v diplomatických rokovaniach.

Česko posiela Ukrajine zbrane

Lipavský prišiel do Bruselu deň po tom, ako česká vláda schválila, že Kyjevu poskytne 4 000 delostreleckých granátov kalibru 152 milimetrov. Česko sa tak pripojilo k viacerým aliančným krajinám vrátane Spojených štátov či Spojeného kráľovstva, ktoré rovnako posielajú na Ukrajinu vojenskú pomoc. Podľa ministra nemusí byť tento český príspevok posledný.

„My pracujeme s informáciami, dohľadáme si ďalšie možnosti, je to vo fáze, keď na tom vláda pracuje,“ povedal Lipavský. Dodal, že Česko s Ukrajinou aktívne komunikuje a on sám sa do Kyjeva vydá 7. februára.

So Stoltenbergom sa rozprával tiež o zahraničnopolitických postojoch novej českej vlády či o pozícii Česka v rámci NATO. Došlo aj na výdavky na obranu, ku ktorých predtým sľúbenému zvýšeniu sa snažia európskych spojencov presvedčiť USA.

Lipavský šéfovi aliancie potvrdil „vážne mienenú snahu“ českej vlády zvyšovať sumy venované na obranu až na dve percentá hrubého domáceho produktu (HDP) k roku 2025.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet