Na hlavný obsah

NATO dokončuje písomné návrhy pre Rusko

Niektoré z požiadaviek Ruska Západ odmieta.

NATO dokončuje písomné návrhy pre Rusko
Generálny tajomník NATO Jens Stolenberg. Foto: TASR/AP

Severoatlantická aliancia (NATO) je blízko ku skompletizovaniu svojich písomných návrhov pre Moskvu a mala by ich doručiť tento týždeň. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na stredajšie (26. 1.) vyjadrenie diplomatov z NATO.

Rusko už predtým predložilo svoje bezpečnostné požiadavky, ktoré však západné krajiny z veľkej časti odmietajú. „Mnohé z ruských požiadaviek sú neprijateľné alebo nerealistické,“ uviedol pre AFP jeden z diplomatov. NATO však podľa jeho slov „určilo viacero oblastí“, v ktorých je možné spolupracovať. „Otázkou je, či je to to, čo Rusi chcú,“ povedal diplomat.

Rusko podľa AFP oznámilo, že čaká na písomnú odozvu predtým, ako sa rozhodne, či bude v rozhovoroch s NATO a USA pokračovať.

Moskva v decembri predložila Západu dva návrhy bezpečnostných dokumentov požadujúcich okrem iného to, aby NATO neumožnilo členstvo vo svojich radoch Ukrajine a iným bývalým sovietskym krajinám a aby zrušilo hromadenie svojich síl v strednej a východnej Európe.

NATO je podľa Stoltenberga pripravené s Ruskom rokovať, píše AFP. Aliancia však neurobí ústupky v prípade svojich kľúčových princípov vrátane práva svojich partnerov, aby si sami vyberali svoje smerovanie.

Západní spojenci z NATO sú podľa svojich vyjadrení aj naďalej odhodlaní hľadať diplomatické riešenie krízy. Moskve však v prípade invázie na Ukrajinu pohrozili zavedením tvrdých sankcií. Predstavitelia Ukrajiny zatiaľ upokojujú svojich občanov a tvrdia, že situácia je zatiaľ pokojná.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet