Na hlavný obsah

NATO odmietlo požiadavku Ruska stiahnuť jednotky z Bulharska a Rumunska

Krajiny označili požiadavku za neprijateľnú.

NATO odmietlo požiadavku Ruska stiahnuť jednotky z Bulharska a Rumunska
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Foto: TASR

Severoatlantická aliancia v piatok (21. 1.) odmietla požiadavku Ruska stiahnuť sily východného krídla NATO z Rumunska a Bulharska, informuje agentúra Reuters.

„Spojenci NATO sa nevzdajú svojej schopnosti chrániť a brániť sa navzájom, vrátane prítomnosti vojsk vo východnom krídle aliancie,“ uviedla hovorkyňa NATO Oana Lungescuová.

Moskva v piatok (21. 1.), pred dôležitými rusko-americkými rozhovormi v Ženeve, vyzvala na „stiahnutie zahraničných síl, techniky a výzbroje“ z krajín, ktoré neboli pred rokom 1997 členmi Severoatlantickej aliancie.

„K týmto krajinám patrí Bulharsko a Rumunsko,“ uviedlo vo vyhlásení ruské ministerstvo zahraničných vecí a spomenulo konkrétne práve týchto dvoch bývalých spojencov z Varšavskej zmluvy, ktorí sa stali členmi NATO v roku 2004.

Rumunsko a Bulharsko požiadavky odmietajú

Rumunsko aj Bulharsko medzičasom túto požiadavku označili za „neprijateľnú“. „Takáto požiadavka je neprijateľná a nemôže byť témou vyjednávania,“ napísalo v tlačovom vyhlásení rumunské ministerstvo zahraničných vecí.

Bulharský prezident Rumen Radev, ktorý je hlavným veliteľom ozbrojených síl krajiny a je považovaný za prorusky orientovaného, vo vyhlásení uviedol: „Naliehanie Ruska, aby sa sily NATO stiahli z Bulharska, je neprijateľné a nezmyselné.“

NATO požiadavku Ruska odmietlo s tým, že ak by bola splnená, vytvorila by kategórie prvotriednych a druhotriednych členov aliancie, čo nemôže akceptovať.

„Odmietame akúkoľvek myšlienku sfér vplyvu v Európe. Vždy budeme reagovať na akékoľvek zhoršenie nášho bezpečnostného prostredia, a to aj posilnením našej kolektívnej obrany,“ poznamenala hovorkyňa NATO.

Moskva v decembri zverejnila návrhy dvoch dokumentov s bezpečnostnými garanciami, ktoré požaduje od USA a NATO.

Zahŕňajú okrem iného záväzok Aliancie, že sa nerozšíri o Ukrajinu, a že upustí od vojenských aktivít na Ukrajine, vo východnej Európe, na Kaukaze a v Strednej Ázii. Washington aj NATO požiadavky odmietajú.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet