Na hlavný obsah

Nazarbajev prehovoril o mocenských pomeroch v Kazachstane

Začiatkom januára vypukli v krajine nepokoje.

Nazarbajev prehovoril o mocenských pomeroch v Kazachstane
Bývalý kazašský prezident Nursultan Nazarbajev. Foto: Twitter

Bývalý kazašský prezident Nursultan Nazarbajev v utorok (18. 1.) prvýkrát od krvavých nepokojov zo začiatku januára prehovoril k verejnosti. V posolstve k národu uviedol, že zostáva v Kazachstane. Poprel tiež akékoľvek konflikty medzi vládnucou elitou. Sám seba označil za dôchodcu, informovali zahraničné agentúry.

Nazarbajev, ktorý krajine bohatej na ropu vládol tri desaťročia, vo videonahrávke uviedol, že jeho nástupca Kasym-Žomart Tokajev, ktorému v roku 2019 odovzdal prezidentský úrad, má „všetky právomoci“. „V rámci elity teda nedochádza k žiadnemu konfliktu alebo konfrontácii,“ dodal a odsúdil „nepodložené fámy“ na túto tému.

Tokajev prevzal počas nepokojov Nazarbajevovu funkciu predsedu bezpečnostnej rady, hoci túto pozíciu mal bývalý prezident zastávať doživotne. Podľa agentúry Reuters tým skončil ich faktický mocenský tandem. Na vedúcich funkciách vo verejnom sektore alebo v štátnych spoločnostiach následne skončilo niekoľko Nazarbajevových príbuzných.

„Som dôchodca a v súčasnosti si užívam zaslúžený oddych v hlavnom meste Kazachstanu. Nikam som neodišiel,“ reagoval Nazarbajev na mediálne informácie, podľa ktorých počas nepokojov so svojou rodinou opustil stredoázijskú krajinu.

V súvislosti s nepokojmi Nazarbajev povedal, že cieľom protestujúcich bolo zničiť celistvosť krajiny a základy štátu. „Táto tragédia sa stala poučením pre nás všetkých. Je dôležité zistiť, kto všetky tieto pogromy a vraždy organizoval,“ dodal exprezident.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet