Na hlavný obsah

Nedostatok pečiva na pultoch? Pekári varujú pred možnými výpadkami vo výrobe

Upozorňujú na citlivosť celého sektora.

Nedostatok pečiva na pultoch? Pekári varujú pred možnými výpadkami vo výrobe
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Odborníci sa zhodujú, že omikron sa v krátkom čase rozšíri aj na Slovensku. Či môžu hroziť aj prázdne pulty s niektorými potravinami ako zaznamenali v USA, zisťovala redaktorka RTVS Iveta Gombošová. Citlivý sektor je pekárstvo.

Pekári otvorene hovoria, že sa treba pripraviť na výpadky vo výrobe. Ak sa infikuje čo i len 7 % zamestnancov, pulty v obchodoch budú prázdnejšie.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Ministerstvo pôdohospodárstva, pod ktoré potravinári spadajú, údajne požiadavky pekárov nerieši. Rezort nereagoval ani na otázky RTVS. Štáb sa preto pýtal na ministerstve zdravotníctva, či je pripravený plán B, ak vo výrobe ochorie značná časť pracovníkov.

„Veľmi zodpovedne v predstihu nastavujeme opatrenia. Samozrejme, vieme pristúpiť k pravidlám, ktoré by zabezpečovali chod takýchto prevádzok,“ uviedla hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Podľa pekárov by pomohlo skrátenie karantény pozitívne testovaných ľudí. V súčasnosti trvá 10 dní. Aj odborníci z konzília sa už touto otázkou zaoberajú. Rozhodnutie by malo padnúť v najbližších dňoch.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko