Na hlavný obsah

Nemecko prevzalo predsedníctvo v skupine najvyspelejších krajín sveta G7

Nahradilo tak Veľkú Britániu.

Nemecko prevzalo predsedníctvo v skupine najvyspelejších krajín sveta G7
Na snímke nový nemecký kancelár Olaf Scholz. Foto: SITA/AP

Nemecko v sobotu (1. 1.) prevzalo od Veľkej Británie na jeden rok rotujúce predsedníctvo v skupine siedmich najvyspelejších krajín sveta (G7).

Ako píše agentúra DPA, hlavnými témami budú ochrana klímy, boj proti pandémii nového koronavírusu, ako i posilnenie medzinárodnej spolupráce a demokracií na celom svete.

„Naše predsedníctvo využijeme na to, aby sa tento kruh štátov (G7) stal priekopníkom. Priekopníkom pre klimaticky neutrálne hospodárstvo a spravodlivý svet,“ vyhlásil v novoročnom prejave nemecký kancelár Olaf Scholz.

„Medzinárodná spolupráca je dôležitá. Vo svete s takmer desiatimi miliardami obyvateľov bude náš hlas počuť len vtedy, ak budeme vystupovať v chóre s mnohými ďalšími,“ uviedol Scholz.

Do skupiny západných priemyselných mocností G7 patria okrem Nemecka a Británie i Francúzsko, Japonsko, Kanada, Spojené štáty a Taliansko. V roku 1975 ju najprv ako G6 založili vtedajší nemecký kancelár Helmut Schmidt a francúzsky prezident Valéry Giscard d’Estaing.

Neskôr sa k zoskupeniu pridala i Kanada. V roku 1998 sa členom stalo i Rusko, avšak v roku 2014 ho vylúčili pre anektovanie ukrajinského polostrova Krym.

G7 obhajuje západné hodnoty

DPA konštatuje, že G7 sa snaží profilovať ako skupina štátov, ktorá oproti krajinám, akými sú Čína či Rusko obhajuje v systémovej konkurencii západné hodnoty.

Británia v roku 2021 preto na samit G7 pozvala napríklad aj Indiu, Južnú Kóreu, Juhoafrickú republiku (JAR) či Austráliu.

Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková v rozhovore pre DPA avizovala, že na oboch plánovaných stretnutiach šéfov diplomacií chcú mať krajiny, ktoré sú „popri spoločných hodnotách ako sloboda a právny štát za hospodársky rozvoj“.

DPA približuje, že v jednom prípade by mohlo ísť o africké štáty a v druhom o krajiny tichomorskej oblasti.

Konkrétny program nemeckého predsedníctva G7 má byť predstavený neskôr. Vrcholom má byť samit na zámku Elmau v bavorských Alpách, ktorý sa uskutoční 26.-28. júna 2022 a bude ho hostiť kancelár Scholz.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet