Na hlavný obsah

Niektoré nežiaduce účinky po vakcíne si ľudia nahovárajú, vyplýva zo štúdie

Môže za to efekt nocebo.

Niektoré nežiaduce účinky po vakcíne si ľudia nahovárajú, vyplýva zo štúdie
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Výskumníci tvrdia, že viac ako dve tretiny nežiaducich systémových vedľajších účinkov, ktoré ľudia pociťujú po vakcíne proti ochoreniu COVID-19, možno pripísať negatívnej verzii placebo efektu, a nie samotnej vakcíne. Vyvoláva ich teda presvedčenie ľudí o jej škodlivých účinkoch.

Vyplýva to zo štúdie, ktorá vyšla v časopise JAMA Network Open. Vedci tvrdia, že ide o tzv. efekt nocebo. Je to negatívna verzia placeba a znamená zhoršenie zdravotného stavu.

Niektorí dostali vakcínu, iní soľný roztok

Vedci v USA skúmali údaje z 12 klinických štúdií očkovacích látok.

Zhrnuli a analyzovali dáta pochádzajúce od vyše 45 400 účastníkov. Polovica z nich dostala skutočnú vakcínu, zvyšok placebo v podobe soľného roztoku. Ani pacient, ani lekár podávajúci preparát nevedeli, či sa vpichuje soľný roztok alebo vakcína.

Výskumníci skúmali dva typy vedľajších účinkov. Systémové nežiadúce účinky, ktoré sa objavujú buď v anatomicky nepríbuznom mieste, alebo ide o reakcie, ktoré majú prejavy v zmysle horúčky, svalovej slabosti a únavy.

Druhými sú lokálne nežiadúce účinky,  ktoré sú priamo viazané na miesto podania vakcíny a nešíria sa ďalej, ide o začervenanie či opuch v mieste vpichu.

Výskumníci nehodnotili výskyt mimoriadne zriedkavých negatívnych účinkoch, ako sú krvné zrazeniny alebo zápal srdcového svalu.

Bolesti hlavy či ramena

Po prvej dávke viac ako 35 % pacientov v skupinách so soľným roztokom pociťovalo systémové vedľajšie účinky, ako sú bolesť hlavy a únava, pričom 16 % hlásilo lokálne nežiadúce účinky.

U tých, ktorí dostali prvú vakcínu, sa očakávala väčšia pravdepodobnosť výskytu vedľajších účinkov. Asi 46 % hlásilo systémové nežiadúce účinky a dve tretiny pociťovali lokálne účinky.

„Nocebo efekt vysvetľuje 76 % systémových nežiaducich účinkov po prvej dávke vakcíny proti covidu,“ píše sa v štúdii. Nocebo vysvetľovalo 24 % lokálnych nežiaducich účinkov.

Keď sa výskumníci zamerali na vedľajšie účinky po druhej dávke vakcíny, zistili, že po druhej dávke 61 % zaočkovaných skutočnou vakcínou hlásilo nejakú systémovú nežiaducu reakciu a 73 % lokálnu.

V skupine so soľným roztokom 32 % ľudí uviedlo aspoň jednu systémovú reakciu a 12 % lokálnu.

„Po druhej dávke 51,8 percent systémových nežiaducich účinkov a 16,2 percenta lokálnych nežiaducich účinkov možno pripísať nocebo efektu,“ uvádza štúdia.

Informovať o nežiadúcich účinkoch je dôležité

Zatiaľ čo dôkazy naznačujú, že informácie o vedľajších účinkoch môžu spôsobiť nocebo efekt, autori štúdie upozorňujú, že je dôležité informovať o nich pacientov.

Väčšina výskumníkov tvrdí, že pacientom by sa malo menej hovoriť o vedľajších účinkoch, aby sa znížila ich úzkosť,“ povedal Ted Kaptchuk, lekár a spoluautor štúdie z Harvardu. „Myslím si, že toto je nesprávne.“

„Ak poviete pacientom, že intervenciu, ktorú podstupujú, sprevádzajú porovnateľné vedľajšie účinky, aké sme pozorovali v skupine, ktorá v klinických skúškach dostala namiesto nej placebo, dokážete znížiť pocit úzkosti. Taktiež mnohých ľudí podnietite, aby najprv o vedľajších účinkoch v pokoji pouvažovali a nerozhodovali sa unáhlene,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet