Na hlavný obsah

Niektorí poslanci zo Sme rodina nezahlasujú za obrannú dohodu s USA

Naď s Korčokom už s nimi diskutovali.

Ani po diskusii s ministrami obrany a zahraničných vecí nemá hnutie Sme rodina rovnaký názor na podporu dohody o obrannej spolupráci so Spojenými štátmi. Rozhodnutí stále nie sú ani niektorí poslanci hnutia OĽANO. To, že koalícia v tejto téme nie je jednotná, by však schválenie dohody v parlamente ohroziť nemalo.

Poslanci hnutia Sme rodina diskutovali s ministrom obrany Jaroslavom Naďom (OĽANO) a zahraničných vecí Ivanom Korčokom (nom. SaS) o obrannej dohode.

Predseda hnutia Boris Kollár sa chcel uistiť, že neovplyvní život v obciach v blízkosti vojenských letísk, a rovnako že neprinesie jadrové zbrane ani vojenské základne.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Dostal som ubezpečenie, že na základe tejto zmluvy nie je možné sem doniesť ani jadrový, ani biologický, ani žiadny iný materiál. Akýkoľvek vojak, ktorý by sem mal prísť alebo akákoľvek základňa musí prejsť cez znova ratifikovanie v NR SR, takže môžeme byť pokojní,“ uviedol Kollár.

„Boli tam otázky, ktoré sme úplne jednoznačne vyvrátili vo svojich stanoviskách, išlo sa aj do konkrétnych bodov, kde sme poukázali na to, že tá zmluva je nielen podľa odborníkov, ale aj nás dvoch (s ministrom zahraničných vecí), v súlade so všetkými zákonmi na Slovensku a v súlade s ústavou,“ povedal minister obrany.

Aj napriek tomu sa ministrom nepodarilo presvedčiť všetkých poslancov hnutia. „Máme aj v našom klube niektorých poslancov, ktorí a priori za to nezahlasujú. Možno ich bude 5 až 6, ktorí jednoducho nesúhlasia s touto zmluvou, nech by tam bolo napísané čokoľvek,“ priblížil Kollár.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko