Na hlavný obsah

Niektorí Slováci musia za lekárom cestovať desiatky kilometrov

Praktických lekárov je stále nedostatok.

Na Slovensku je akútny nedostatok praktických lekárov. Problémy to spôsobuje najmä v odľahlejších kútoch krajiny. Nedostupnosť zdravotnej starostlivosti pociťujú aj ľudia na Spiši – v obciach Smolník, Mlynky a Dedinky.

Ambulancia lekára nefunguje v Smolníku tri mesiace. Doktor odišiel do dôchodku. Na starosti mal približne 1 800 pacientov z obcí Smolník, Smolnícka Huta a Úhorná.

Obyvatelia obce na konci Hnileckej doliny musia za lekárom cestovať. „Košice 60 km. Krompachy tam bude možno aj 70 km. To je dosť,“ povedal obyvateľ obce Smolník.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Len v Košickom kraji chýbajúcich praktických lekárov rátajú na stovky. Ministerstvo zdravotníctva chce ich miesta doplniť mladými a zahraničnými lekármi.

„Chceme aj motivačným príspevkom motivovať mladých lekárov, aby prišli do regiónov, otvorili si ambulanciu a pracovali tam, kde momentálne chýbajú. Zároveň sme zjednodušili systém príchodu lekárov zo zahraničia,“ uviedla hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.

V Smolníku núkajú novému lekárovi plne vybavenú ambulanciu bez platenia nájomného a takmer dvojtisícový kmeň pacientov. Jeden záujemca sa už vraj našiel.

„Takže prísľub mám súkromne od pani doktorky z Košíc,” priblížil starosta obce Smolník Radoslav Dlugoš.

Už takmer rok sú bez lekára aj v obciach Mlynky, Hnilec a Dedinky na juhu Spiša. Oslovili už mnohých z okolia, ale tí ich ponuku neprijali.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny