Na hlavný obsah

Nová legislatíva podľa Vlčana zabráni tomu, aby pôdu vlastnil iný štát ako SR

Pracovná skupina ju už rieši.

Nová legislatíva podľa Vlčana zabráni tomu, aby pôdu vlastnil iný štát ako SR
Minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan (nom. OĽANO). Foto: TASR

V roku 2022 sa chystajú legislatívne úpravy v oblasti kúpy a predaja pôdy na Slovensku. Uviedol to pre agentúru TASR minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Samuel Vlčan (nom. OĽANO) pri hodnotení roka 2021.

„Zostavil som pracovnú skupinu, ktorá už rieši predmetnú úpravu legislatívy. K takémuto postupu mám taktiež dohodu na úrovni vládnej koalície. Legislatívna úprava zabráni tomu, aby slovenskú pôdu vlastnil iný štát ako SR. Taktiež sa to bude týkať právnických osôb, ktoré poberajú verejné dotácie z iných štátov na nadobúdanie pozemkov,“ spresnil.

Úprava podľa neho vychádza z platných základných pravidiel fungovania spoločného európskeho trhu, ktoré takéto financovanie zakazujú ako nedovolenú štátnu pomoc.

„To hovorím preto, aby náhodou nevznikol dojem, že sa chystáme pripraviť nejaký diskriminačný zákon voči susedným krajinám,“ zdôraznil.

„Ďalej chceme, aby pri prevodoch poľnohospodárskych pozemkov na uvedené subjekty, teda iné štáty, právnické osoby zriadené inými štátmi alebo osoby, ktoré sú prijímateľmi dotácií z verejných zdrojov na nadobúdanie pozemkov, malo Slovensko prostredníctvom Slovenského pozemkového fondu (SPF) predkupné právo,“ vysvetlil.

„Vzhľadom na to, že ide o nesmierne dôležitú oblasť, do ktorej chceme vniesť aj vyššiu transparentnosť, zavedieme tiež povinnosť zverejňovania ponúk pozemkov na webe. Analogicky chceme postupovať aj pri lesných pozemkoch,“ dodal Vlčan.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko