Na hlavný obsah

Nová šanca pre nezamestnaných. Ministerstvo práce spúšťa pracovný portál

Má pomôcť zorientovať sa v ponukách práce.

Ministerstvo práce spúšťa od budúceho mesiaca vlastný portál pracovných miest. Rezort chce takto vyjsť v ústrety nezamestnaným, aby sa vedeli zorientovať v ponuke voľných pracovných miest.

Nový portál bude zároveň slúžiť firmám, ktoré sú povinné úradom práce nahlasovať neobsadené pozície.

Na úradoch práce je teraz takmer 183 000 evidovaných nezamestnaných. Sú to ľudia bez práce, ktorí sú pripravení okamžite nastúpiť do zamestnania. K dispozícii majú vyše 71 000 voľných pracovných miest.

Aby sa v nich mohli zorientovať a vyhľadávať v ponuke, už na budúci týždeň sa objavia na novom pracovnom portáli ministerstva práce.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Máme tu komerčné portály, ktoré každý z uchádzačov o zamestnanie pozná, ale potrebujeme mať aj platformu, ktorá je nejakým spôsobom podporovaná štátom,“ vysvetľuje minister práce Milan Krajniak (Sme rodina).

Zákon o službách zamestnanosti prikazuje firmám nahlasovať úradom práce voľné pracovné miesta. Tie by sa mali objavovať aj na novom webe.

Riaditeľka súkromného pracovného portálu zastáva názor, že nahlasovanie voľných pozícií je pre zamestnávateľov zbytočná byrokratická záťaž.

„Vyskúšali sme si zverejňovanie pracovných ponúk na tomto portáli. Trvá to skoro 9 minút a keď sme si to prepočítali, že minulý rok sme mali viac ako 300 000 pracovných pozícií, tak by to trvalo 42 000 hodín,“ uviedla Ivana Molnárová, riaditeľka pracovného portálu Profesia.

Nový vlastný pracovný portál ministerstva práce začne fungovať na budúci týždeň v utorok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko