Na hlavný obsah

Núdzové nemocnice štát zriaďovať nebude

Lengvarský rozhodol, že postačí, ak nemocnice využijú svoje lôžka.

Množstvo pacientov s ochorením COVID-19, o ktorých sa museli starať v nemocniciach, klesá od decembra voľnejším tempom. Núdzové zariadenia zatiaľ pre omikron nie je nutné zriaďovať.

Ministerstvo zdravotníctva rozhodlo, že v prvom kole postačí, ak nemocnice prispôsobia lôžka. Od budúceho týždňa by pred nimi mali pribudnúť stany, kde pacientom poskytnú základnú starostlivosť.

Pracovníci ministerstva zdravotníctva týždne chodili po Slovensku, aby si obhliadli miesta, kde by mohli zriadiť núdzové nemocnice. V jednotlivých krajoch sa boli pozrieť v športových halách, na výstaviskách či vo viacerých školách. Napokon z núdzových zariadení zišlo.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Nechcem trieštiť zdravotnú starostlivosť do vysunutých zariadení,“ uviedol minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO).

Minister preto rozhodol, že postačí, ak nemocnice využijú v maximálnej miere svoje lôžka.

„Budeme sa snažiť v prvom kole odteraz znížiť nápor na urgentné príjmy a vytvoríme od budúceho týždňa takzvané triážne stany, ktoré budú pred nemocnicami,“ dodal Lengvarský.

Podľa doterajších štúdií je variant omikron miernejší ako delta a postihuje skôr horné dýchacie cesty. To znamená, že väčšina pacientov infekciu vyleží doma a nepotrebuje intenzívnu starostlivosť či umelú pľúcnu ventiláciu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko