Na hlavný obsah

O mesiac by sa mal skončiť núdzový stav, Za ľudí ani SaS by ho nepredĺžili

Sme rodina tvrdí, že situácia sa môže zmeniť.

O mesiac by sa mal skončiť núdzový stav, Za ľudí ani SaS by ho nepredĺžili
Na snímke ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Veronika Remišová (Za ľudí), minister hospodárstva SR Richard Sulík (SaS) a predseda vlády SR Eduard Heger (OĽANO). Foto: TASR

O mesiac by sa mal na Slovensku skončiť núdzový stav, ktorý vyhlásila vláda koncom novembra na 90 dní. Koaličné strany Za ľudí a SaS nie sú za to, aby sa predĺžil. Šéfka Za ľudí a vicepremiérka Veronika Remišová tvrdí, že nemôžeme žiť v neustálom cykle obmedzení.

SaS dodala, že aktuálne by núdzový stav nepredĺžila, no treba počkať na situáciu o mesiac. Sme rodina zatiaľ stanovisko nekonkretizovala, keďže sa môže ešte situácia zmeniť.

Remišová žiada fungovanie škôl aj podujatí

„Strana Za ľudí už nepodporí predlžovanie núdzového stavu. Koronavírus bude zrejme na celom svete prítomný ešte dlhý čas a nemôžeme žiť v neustálom cykle opakujúcich sa obmedzení ekonomiky, núdzového stavu a zatvárania kultúrnych a vzdelávacích inštitúcií,“ uviedla Remišová pre TASR.

Spoločnosť sa musí podľa nej prispôsobiť a ľudia musia využívať výdobytky vedy, ktoré ich chránia pred ťažkým priebehom ochorenia. „Preto presadzujeme normálne fungovanie škôl, kultúrnych a športových podujatí, ako aj prevádzok. Ochorenie nie je jediným dôsledkom pandémie. Rovnako závažným dôsledkom neustále sa opakujúcich lockdownov a obmedzení je aj postupné zničenie medziľudských vzťahov, možnosť dotyku s kultúrou a s umením či slobodný prístup k duchovnu a bohoslužbám,“ dodala.

Expert strany na zdravotníctvo Obaidullah Mir uviedol, že pri otázke predĺženia núdzového stavu sa treba rozhodovať podľa toho, ako sa zvýši počet ťažkých prípadov alebo úmrtí na ochorenie COVID-19 u plne zaočkovaných.

SaS a Sme rodina chcú počkať na vývoj situácie

SaS vyhlásila, že vždy podporuje rozumné opatrenia. „V aktuálnej situácii by sme núdzový stav nepredĺžili. Uvidíme však, aká situácia bude o mesiac,“ skonštatoval pre TASR hovorca strany Ondrej Šprlák.

Sme rodina hovorí, že dátum avizovaného ukončenia núdzového stavu je ešte ďaleko. „Budeme sa o tom ešte určite rozprávať na koaličnej rade, pretože za mesiac sa ešte môže situácia všelijako zmeniť,“ uviedli z tlačového oddelenia hnutia.

Núdzový stav upravuje ústavný zákon o bezpečnosti štátu v čase vojny, vojnového stavu, výnimočného stavu a núdzového stavu. Možno ho vyhlásiť najdlhšie na 90 dní.

Zákon však dopĺňa, že „núdzový stav vyhlásený z dôvodu ohrozenia života a zdravia osôb v príčinnej súvislosti so vznikom pandémie,“ možno predĺžiť najviac o 40 dní, aj opakovane. Musí s tým však vysloviť súhlas Národná rada SR, a to do 20 dní od prvého dňa predĺženia.

Núdzový stav na Slovensku platí od 25. novembra.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko