Na hlavný obsah

O obrannej dohode s USA rokovali aj v Prezidentskom paláci

Prezidentka sa stretla s premiérom a predsedom parlamentu.

O obrannej dohode s USA rokovali aj v Prezidentskom paláci
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová (uprostred) počas pracovných raňajok s premiérom Eduardom Hegerom (vpravo) a predsedom NR SR Borisom Kollárom (vľavo). Foto: TASR

O obrannej dohode medzi Slovenskom a Spojenými štátmi sa v pondelok (17. 1.) rokovalo aj v prezidentskom paláci. Na stretnutie s hlavou štátu prišli premiér aj predseda parlamentu.

Stanovisko Zuzany Čaputovej zatiaľ známe nie je. Šéf Národnej rady SR a líder hnutia Sme rodina Boris Kollár vyhlásil, že v jeho prípade musia kompetentní zodpovedať dve konkrétne otázky. Premiér Eduard Heger (OĽANO) priznal, že na stretnutie išiel s jasným cieľom – a to otvorene podporiť podpis obrannej dohody so Spojenými štátmi. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka Nina Miková.

„Prijatie tohto dokumentu je zodpovedným krokom k posilňovaniu európskej bezpečnostnej politiky, ale aj našej obranyschopnosti“ zdôraznil Heger.

Podľa opozície je spomínaná zmluva nevýhodná. Líder Smeru-SD Robert Fico tvrdí, že americká armáda bude mať k dispozícii naše letiská na jej vlastné účely. Naopak, šéf diplomacie Ivan Korčok (nom. SaS) hovorí, že dohoda neobmedzuje právomoc parlamentu rozhodovať o prítomnosti cudzích vojsk na Slovensku.

Kollár hovorí o dvoch zásadných veciach

Predseda parlamentu Boris Kollár však avizoval, že má ešte ďalšie otázky, ktoré príde minister zahraničných vecí zodpovedať na zasadnutie klubu Sme rodina. Zúčastniť sa má aj minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO).

„Pokiaľ tu bude v tej zmluve takto napísané, že každý jeden vojak musí byť ratifikovaný v parlamente, tak nemáme problém to podpísať, lebo aj tak bude o tom znova rozhodovať parlament. Potom je otázka jadrových zbraní. Keď tu bude exaktne dané, že akákoľvek jadrová zbraň môže byť presunutá na územie Slovenskej republiky, musí to byť schválené v parlamente.“

Kollár tvrdí, že ak dostanú odpovede, klub bude jednotný. Zároveň pripustil, že traja či štyria poslanci sa pri hlasovaní môžu zdržať. Prezidentka Zuzana Čaputová sa k dnešnému stretnutiu nevyjadrila. Predseda parlamentu avizoval, že hlava štátu by mala reagovať vo štvrtok (20. 1.).

Na stretnutí sa nehovorilo len o obrannej zmluve. Podľa Kollára sa trojica najvyšších ústavných činiteľov venovala aj otázkam pandémie a sociálnych opatrení.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál