Na hlavný obsah

Od pondelka sa ruší nočný zákaz vychádzania

Reštaurácie a hotely ostávajú v režime OP.

Od pondelka sa ruší nočný zákaz vychádzania
Prázdne Hviezdoslavovo námestie v Bratislave. Foto: TASR

Od pondelka (10. 1.) už nebude platiť nočný zákaz (20.00 h – 5.00 h) vychádzania. Informovala o tom v utorok (4. 1.) hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. Núdzový stav však ostáva v platnosti.

Ostatné opatrenia sa však nemenia. Esenciálne obchody budú fungovať v režime základ, t.j. pre všetkých. Iné obchody, prevádzky služieb či kaviarne a reštaurácie tiež ostávajú v režime OP, teda iba pre zaočkovaných alebo tých, čo ochorenie COVID-19 prekonali.

V rovnakom móde pokračuje aj prevádzka hotelov, lyžiarskych stredísk a bohoslužby. Využiť, respektíve zúčastniť sa ich, môžu len zaočkovaní a prekonavší ľudia. V hoteloch naďalej potrebujete k OP režimu ešte aj negatívny test.

Taktiež ostáva v platnosti OTP režim pre cestujúcich v rýchlikoch, IC vlakoch a diaľkových autobusoch. Pokračuje aj zákaz zhromažďovania sa v počte nad 6 osôb. Výnimku majú členovia jednej domácnosti.

Minister školstva Branislav Gröhling (SaS) už skôr informoval, že od pondelka sa obnoví aj prezenčná výučba v základných a stredných školách, kde však budú platiť prísne protipandemické opatrenia.

„Rúška budú povinné už od prvého ročníka základných škôl a rodičom sa dôrazne odporúča, aby svoje deti otestovali ešte pred nástupom do školy a tieto testy opakovali dvakrát týždenne,“ dodal rezort zdravotníctva.

Školy sa budú opäť riadiť takzvaným školským semaforom. To znamená, že školy sa nebudú plošne zatvárať. V prípade pozitivity niektorého zo žiakov sa môže uzavrieť len konkrétna trieda.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko