Na hlavný obsah

Od tragickej leteckej nehody slovenského vojenského špeciálu uplynulo 16 rokov

Minister obrany si uctil pamiatku zosnulých vojakov.

Od tragickej leteckej nehody slovenského vojenského špeciálu uplynulo 16 rokov
Na snímke minister obrany Jaroslav Naď kladie veniec k pamätníku obetiam leteckej nehody pri obce Hejce. Foto: Ministerstvo obrany SR

Od najväčšej leteckej tragédie v histórii Slovenska uplynulo 16 rokov. 19. januára 2006 sa na vrchu Borsó pri maďarskej obci Hejce zrútil vojenský špeciál AN-24, ktorý viezol slovenských vojakov z Kosova po návrate z misie KFOR.

Pri nehode zahynulo 41 profesionálnych vojakov a jeden civilný zamestnanec ministerstva obrany. Leteckú nehodu prežil jeden vojak, nadporučík Martin Farkaš.

K symbolickým 42 dubovým stĺpom, ktoré stoja na mieste havárie, si v stredu (19. 1.) ich pamiatku prišiel uctiť minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO).

„Stretávame sa tu po 16 rokoch od chvíle, ktorá otriasla naším rezortom – pracovnými aj osobnými životmi, celým Slovenskom aj našimi spojencami. Čas letí, ale bolesť ostáva a rovnako tak aj prázdne miesta po kolegoch, priateľoch a príbuzných, ktorí na tomto mieste stratili svoj život,“ uviedol.

„Týchto 39 mužov a 3 ženy z našich radov zahynulo počas aktívneho plnenia služby vlasti a služby v prospech mieru a pokoja vo svete. Preto ostanú navždy zapísaní nielen v pamäti svojich blízkych ale aj v pamäti našej vlasti, moderného samostatného Slovenska. Česť ich pamiatke,“ povedal Naď na margo obetí, ktoré zasvätili život plneniu vojenskej prísahy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko