Na hlavný obsah

Od zajtra čaká reštaurácie uvoľnenie. Majitelia sa však boja otvárať

Boja sa zmeny pravidiel.

Od pondelka (3. 1.) môžu otvoriť všetky gastroprevádzky, aj tie mimo ubytovacích zariadení. Budú môcť fungovať len v režime OP – teda pre očkovaných a pre tých, ktorí ochorenie COVID-19 prekonali.

V najbližších dňoch by mala vláda rozhodnúť aj o tom, či sa po zimných prázdninách deti vrátia do škôl.

Všetky gastropodniky budú môcť od pondelka (3. 1.) fungovať, ale v obmedzenom režime. Kapacitu môžu naplniť len na polovicu a dovnútra budú môcť vstúpiť len očkovaní a tí, ktorí ochorenie prekonali.

„Konzumáciu pokrmov alebo nápojov musia umožniť výlučne posediačky, aby bol zabezpečený kontrolovaný rozostup osôb. Obsadenie jedného stolu môže byť najviac 4 osobami alebo osobami z jednej domácnosti,“ spresnila Daša Račková, hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Viaceré reštaurácie sa však boja otvoriť. Nové pravidlá sú totiž nastavené len do 10. januára a nikto nevie, čo bude potom.

„Otvoriť to na jeden týždeň a potom opäť zatvárať, nie je pre nás veľmi rentabilné,“ hovorí Petra Štefany Marčoková, riaditeľka hotela pri Štrbskom plese.

Kým minister zdravotníctva už uvažuje nad návratom ku covidovému automatu, pretože počet pacientov v nemocniciach sa už dlhšie drží pod hranicou 2 500, minister financií sa obáva, čo spôsobí nový variant omikron.

„Je jasné, že ekonomika trpí, a tak budeme musieť otvoriť tých prevádzok viac, avšak určite budú iba pre očkovaných a prekonaných,“ uviedol šéf rezortu zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko