Na hlavný obsah

OECD vyzýva Slovensko na skrátenie platenej rodičovskej dovolenky

Chce tak motivovať matky k návratu do práce.

OECD vyzýva Slovensko na skrátenie platenej rodičovskej dovolenky
Na snímke vpravo predseda vlády Eduard Heger (OĽANO) a generálny tajomník Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) Mathias Cormann. Foto: TASR

Nízka miera zaočkovanosti proti covidu vytvára neisté prostredie pre ekonomické napredovanie Slovenska. Povedal to vo štvrtok (13. 1.) generálny tajomník Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) Mathias Cormann.

Spolu s premiérom Eduardom Hegerom (OĽANO) sa zhodli, že očkovanie je jedinou cestou k miernejším opatreniam. Ekonomická správa OECD pre Slovensko uvádza, že podiel plne zaočkovaných ľudí na Slovensku je o 25 % nižší ako je priemer Európskej únie.

„Ak ešte nie ste zaočkovaní, spravte to pre seba, pre svoju rodinu, spravte to pre spoločnosť a pre svoju krajinu. Zaočkujte sa, a to aj tretími dávkami,“ vyhlásil Cormann.

Premiér poďakoval OECD za to, že Slovensku „nastavila rovné zrkadlo s víziou, ako sa dostať k úspechu“. Správa poukazuje na oblasti, v ktorých Slovensko zaostáva.

V správe sa ako ďalšie výzvy spomínajú aj rýchle starnutie populácie, potreba reformy zdravotníctva, školstva, dôchodkového systému či trhu práce.

Starnutie populácie

Analýzy predpokladajú, že v najbližších 30 rokoch sa podiel dôchodcov k populácii v produktívnom veku viac ako zdvojnásobí. To znamená, že sa zároveň zvýšia aj výdavky na dôchodky a zdravotnú starostlivosť o viac ako 10 %, čo je viac ako kdekoľvek v rámci EÚ.

Počet ľudí vo veku 65 a viac rokov sa zdvojnásobí a počet ľudí v produktívnom veku sa zníži. Cormann uviedol, že bez zmeny politiky Slovensko takúto situáciu nemôže zvládnuť.

Správa poukazuje na to, že Slováci v priemere odchádzajú do dôchodku skôr než vo väčšine krajín OECD. Za vinu to dáva nízko nastavenému dôchodkovému veku či možnostiam požiadať o predčasný dôchodok.

OECD navrhuje obmedziť možnosť predčasného dôchodku pre matky a zníženie maximálneho trvania rodičovskej dovolenky, aby ich tak motivovali k návratu do práce.

Materská dovolenka je na Slovensku podľa organizácie príliš dlhá, čo znižuje podnety pre návrat do práce. Dlhá pracovná absencia má zároveň negatívny vplyv na ich kariérny rast či výšku mzdy, čo zase vedie k vysokým platovým nerovnostiam medzi jednotlivými pohlaviami.

Taktiež odporúča prehodnotiť zavedenie rodičovského bonusu v rámci dôchodkovej reformy.

Zdravotníctvo a školstvo

Správa si všíma nedostatočný počet zdravotníckych pracovníkov, a to najmä so zreteľom na všeobecných lekárov. Odporúča Slovensku zaviesť motivačné odmeňovanie pre všeobecných lekárov, a zvýšiť tak atraktívnosť tejto profesie v krajine.

V dobrom svetle organizácia vníma schválenú reformu nemocníc a ambulantnej starostlivosti. Radí pokračovať v implementácii programu a vytvoriť tak centralizovaný systém pre monitorovanie a hodnotenie kvality poskytovanej zdravotnej starostlivosti.

Šéf kabinetu zdôraznil, že podľa údajov OECD až 17 % študentov odchádza zo Slovenska študovať do zahraničia. „Je to enormné číslo. Samozrejme, že je prirodzené, že študenti idú študovať aj do zahraničia, ale štandard je rádovo štyri až päť percent, na Slovensku až 17 %,“vysvetlil.

OECD tiež konštatuje, že výsledky vzdelávania na Slovensku sú slabé a silne závislé od socioekonomického zázemia. Preto odporúča posilniť vzdelávanie učiteľov. Slovensku tiež radí zvýšiť počet asistentov učiteľov hovoriacich po rómsky.

Okrem toho správa vyčíta Slovensku nízku štátnu podporu pre firmy na inovácie a vysokú administratívnu záťaž pre začínajúce podniky. Upozorňuje aj na korupciu, ktorá je stále pomerne vysoká, aj napriek nedávnym zlepšeniam.

Ekonomická správa OECD pre Slovensko na rok 2022 by onlineeditori on Scribd

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika