Na hlavný obsah

Omikron je už v krajinách Únie dominantný, tvrdí európske centrum

Ľudí by mohlo čakať očkovanie štvrtou dávkou.

Omikron je už v krajinách Únie dominantný, tvrdí európske centrum
Zdravotník v špeciálnom ochrannom odeve vyhodnocuje antigénový test na ochorenie COVID-19 v Prahe. Foto: TASR

Vysoko nákazlivý variant koronavírusu omikron už v Európskej únii a Európskom hospodárskom priestore (EHP) prevažuje. Uviedlo to v piatok (21. 1.) Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC). Priemerná prevaha variantu v krajinách regiónu je 78 %.

Vo väčšine krajín

„Typ prenosu omikronu v EÚ/EHP prešiel z komunitného na dominantný,“ uviedla agentúra so sídlom v Štokholme. Tento región zahŕňa všetky členské krajiny EÚ a k nim aj Island, Lichtenštajnsko a Nórsko.

Podľa ECDC je omikron, pôvodne objavený v novembri v Južnej Afrike, v súčasnosti „prevažujúci vo väčšine krajín EÚ/EHP“, v priemere predstavuje jeho podiel 78 %.

Európa teraz čelí prudkému nárastu pandémie covidu. Počas uplynulého týždňa sa podľa agentúry AFP počet prípadov zvýšil o 9 %. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) minulý týždeň vyhlásila, že omikron by mohol do marca infikovať polovicu obyvateľov regiónu.

Štvrtá dávka?

Európske krajiny sa snažia pandémiu tlmiť predovšetkým rozsiahlym očkovaním. Eurokomisárka pre zdravotníctvo Stella Kyriakidisová v piatok podľa Reuters povedala ministrom zahraničia v krajinách EÚ, aby sa pripravili na prípadné očkovanie štvrtou dávkou vakcín proti covidu, keď sa ukáže, že je to potrebné.

Európska agentúra pre lieky (EMA) tento týždeň uviedla, že by bolo rozumné podávať štvrtú dávku ľuďom so silne oslabeným imunitným systémom, ale treba ďalšie dôkazy.

WHO v piatok medzitým odporučila rozšíriť podávanie vakcíny od firiem Pfizer/BioNTech aj na detskú vekovú skupinu od päť do 11 rokov. Odporúčaná dávka je však nižšia – desať mikrogramov, zatiaľ čo osoby staršie ako 12 rokov dostávajú 30 mikrogramov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet