Na hlavný obsah

Opakovaný elektronický recept šetrí čas lekárovi aj pacientovi

Ide o službu Národného centra zdravotníckych informácií.

Opakovaný elektronický recept šetrí čas lekárovi aj pacientovi
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Lekári denne vyšetria desiatky pacientov, pričom už väčšina z nich sa stretla s predpísaným e-receptom. Ide o službu Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI). Predpisovanie opakovaného elektronického receptu môžu lekári využiť najmä v prípade chronických pacientov.

„Vďaka tejto službe si tak chronickí pacienti ušetria cestu do ambulancie len pre vyzdvihnutie receptu, čo je obzvlášť dôležité v tomto pandemickom období,“ uviedla Alžbeta Sivá, hovorkyňa NCZI.

Šetrí čas lekárom aj pacientom

Opakovaný e-recept lekárom šetrí čas a zvyšuje pohodlie pacientov. O jeho predpísaní rozhoduje vždy lekár prvého kontaktu alebo špecialista.

Lekár tiež určí periódu výberu a maximálny počet výberov. „Platnosť e-receptu je maximálne jeden rok a maximálna dávka je najviac na 3 mesiace,“ vysvetľuje Sivá. Lekár ho môže využiť pri predpisovaní liekov, dietetických potravín alebo zdravotníckych pomôcok.

Prvý výber lieku alebo dietetickej potraviny musí pacient urobiť do siedmych dní od vystavenia predpisu a prvý výber zdravotníckej pomôcky musí vykonať do 30 dní od predpisu.

Pre opakovaný výber e-receptu sa pacient dostaví do lekárne po uplynutí lekárom určenej doby, a tento postup sa môže vždy opakovať, a to až do chvíle, kým nie sú vyčerpané všetky povolené výdaje.

Výnimkou sú antibiotiká a omamné látky

„Lieky, dietetické potraviny či zdravotnícke pomôcky nie je možné vybrať z lekárne pred stanovenou lehotou naraz na celé obdobie, ale je možné si ich vybrať napríklad aj po uplynutí stanovenej lehoty,“ dodáva hovorkyňa.

Opakovaný e-recept môže lekár kedykoľvek zneplatniť a je naň možné predpísať akýkoľvek liek. Výnimkou sú len antibiotiká a omamné látky.

NCZI odporúča pacientom, aby sa v lekárňach informovali na termíny výberu opakovaného e-receptu a na detaily všetkých platných predpisov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko