Na hlavný obsah

Orbán vyjadril solidaritu prezidentovi Kazachstanu

Maďarsko tiež ponúklo svoju pomoc.

Orbán vyjadril solidaritu prezidentovi Kazachstanu
Na snímke zľava prezident Maďarska Viktor Orbán a hlava Kazachstanu Kasym-Žomart Tokajev. Foto: TASR/AP, RTVS

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán v pondelok (10. 1.) v telefonickom rozhovore vyjadril kazašskému prezidentovi Kasymovi-Žomartovi Tokajevovi solidaritu v súvislosti s nepokojmi, ktoré v krajine prepukli začiatkom roka. Podľa agentúry Reuters o tom na facebooku informoval maďarský minister zahraničia Péter Szijjártó.

Tokajev nariadil na potlačenie protestov strieľať do demonštrantov bez varovania a do krajiny pozval jednotky niektorých krajín bývalého Sovietskeho zväzu vrátane ruských výsadkárov.

„Premiér Orbán dnes hovoril s prezidentom Tokajevom a vyjadril mu solidaritu a sústrasť nad mnohými, mnohými obeťami. A, samozrejme, sme ponúkli pomoc,“ povedal podľa Reuters Szijjártó vo videopríspevku.

Oficiálne údaje o obetiach medzi protestujúcimi doteraz nezverejnili. Ruské a miestne médiá v nedeľu (9. 1.) s odvolaním sa na zdravotníkov uviedli, že o život prišlo 164 ľudí. Podľa vládnych údajov pri stretoch zomrelo 16 príslušníkov ozbrojených síl.

Ministerstvo vnútra v pondelok informovalo, že pri protestoch zatkli 7 939 ľudí.

Tokajev požiadal o pomoc pri potláčaní nepokojov postsovietsku Organizáciu Zmluvy o kolektívnej bezpečnosti (ODKB). Do Kazachstanu potom krajiny ODKB vyslali asi 2 500 vojakov na čele s ruskými výsadkármi, ktorí pomáhajú strážiť strategické objekty. Do potláčania nepokojov sa priamo nezapájajú.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet