Na hlavný obsah

Organizátori olympiády v Pekingu odhalili 72 prípadov koronavírusu u personálu

Olympijské hry odštartujú o necelé dva týždne.

Organizátori olympiády v Pekingu odhalili 72 prípadov koronavírusu u personálu
Osoba s ochranným štítom na tvári kráča okolo olympijských kruhov. Foto: TASR

Organizátori zimných olympijských hier v Pekingu v nedeľu (23. 1.) oznámili, že odhalili infekciu koronavírusom u 72 ľudí, ktorí pricestovali do Číny, aby sa podieľali na organizovaní hier.

Pri 171 športovcoch ani pri predstaviteľoch národných tímov, ktorí dorazili do Číny v rovnakom období, teda od 4. do 22. januára, sa zatiaľ žiadny prípad infekcie vírusom SARS-CoV-2 nepotvrdil. Informovala o tom agentúra Reuters. Olympijské hry odštartujú v Pekingu o necelé dva týždne.

Priamo na letisku zachytili 39 prípadov. Ostatných 33 prípadov sa potom preukázalo vo vnútri takzvanej uzavretej bubliny, ktorá oddeľuje športovcov aj personál od obyvateľov Pekingu. Organizátori spresnili, že do soboty (22. 1.) do Pekingu zatiaľ dorazilo 2 586 ľudí, ktorí sa budú podieľať na organizovaní hier.

Vedenie čínskeho hlavného mesta v nedeľu (23. 1.) medzičasom zaviedlo nové protikoronavírusové opatrenia pre niekoľko málo prípadov miestneho prenosu koronavírusu v posledných dňoch.

Lokálne sa infikovalo deväť ľudí

Za posledných 24 hodín sa v Pekingu podľa údajov čínskej Národnej zdravotníckej komisie lokálne infikovalo deväť ľudí. Štvrť Feng-tchaj, kde bolo odhalených šesť prípadov, oznámila, že zabezpečí testy pre všetkých svojich obyvateľov.

Pekinské úrady vyzvali obyvateľov „rizikových oblastí“, vrátane štvrte Feng-tchaj, aby neopúšťali mesto. Ľudia žijúci vo Feng-tchaj sa tiež majú vyvarovať hromadných stretnutí. Škôlky vo štvrti začali informovať rodičov o tom, že nezaočkované deti sa nesmú zúčastniť na výučbe. Agentúre Reuters sa však nepodarilo overiť, či ide o vlastné pravidlá škôlok, či o vládne nariadenie.

Prísny lockdown aj hromadné testovania

Dohromady Čína za uplynulý deň ohlásila 56 nových prípadov infekcie. Okrem toho informovala o 34 nových prípadoch bez príznakov. Čína uvádza asymptomatické prípady vo svojich štatistikách zvlášť.

Čína denne hlási oveľa nižšie prírastky nových prípadov koronaviru ako napríklad USA alebo množstvo krajín v Európe i inde na svete.

Čína, ktorá bola koncom roku 2019 oficiálne prvou krajinou na svete, kde sa koronavírus potvrdil, využíva práve prísne lokálne lockdowny, hromadné testovanie a aplikácie na sledovanie kontaktov, aby sa pokúsila zlikvidovať ohniská nákazy hneď po zistení prvých prípadov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet