Na hlavný obsah

Osoby s príznakmi ochorenia COVID-19 by sa mali testovať PCR testami

Majú nárok na bezplatné testovanie.

Osoby s príznakmi ochorenia COVID-19 by sa mali testovať PCR testami
Zdravotníčka v ochrannom odeve odoberá vzorku mužovi počas testovania na ochorenie COVID-19. Foto: TASR/AP

Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI) odporúča ľuďom, ktorí pociťujú príznaky ochorenia COVID-19, aby využili bezplatnú možnosť testovania sa PCR testami. Tie sú pri príznakoch ochorenia COVID-19 plne hradené zo zdravotného poistenia.

Na testy sa môžu objednať na stránke korona.gov.sk. Pri posúdení jednotlivých klinických príznakov je tento typ testovania bezplatný.

„Je preto dôležité, aby žiadatelia vyplnili formulár pravdivo a uviedli všetky príznaky, ktoré sa u nich vyskytujú: či už ide napr. o zvýšenú teplotu nad 38 °C, kašeľ, bolesť kĺbov a svalov, triašku, či strata čuchu alebo chuti. Samozrejme, že pre existenciu rôznych variantov koronavírusu sa môžu príznaky líšiť podľa toho, či ide o delta variant alebo omikron,“ uvádza NCZI.

Na základe zhodnotenia klinických príznakov sa automaticky pridelí najbližší možný termín testovania v čo najbližšom okolí zadanej adresy. Do formulára je možné uviesť nielen adresu trvalého pobytu, ale aj možnosť zadať adresu prechodného pobytu. Testovanie tak bude pridelené čo najbližšie k tejto adrese.

Kto má nárok na bezplatný PCR test?

Okrem bezplatného testovania pri príznakoch ochorenia COVID-19, stále platí, že ľudia sa môžu dať bezplatne otestovať PCR testami aj pri predoperačných vyšetreniach či plánovanej hospitalizácii. V takom prípade je dôležité uviesť dátum nástupu do nemocnice pre vykonanie testu v stanovenej lehote.

Bezplatný PCR test získa i ten, kto mal pozitívny výsledok antigénového testu. Pre získanie Digitálneho Covid preukazu EÚ o prekonaní je totiž potrebné verifikovať výsledok Ag testu práve prostredníctvom PCR testu. V takomto prípade je PCR test hradený z verejného zdravotného poistenia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko