Na hlavný obsah

Ozbrojenci sa pokúsili zabiť haitského premiéra, musel utiecť z mesta

Polícia už oblasť zabezpečila.

Ozbrojenci sa pokúsili zabiť haitského premiéra, musel utiecť z mesta
Premiér Haiti Ariel Henry. Foto: TASR

Haiti privítalo rok 2022 násilím. Premiér Ariel Henry utiekol z mesta Gonaives po prestrelke medzi svojimi bezpečnostnými silami a ozbrojenou skupinou, ktorá predsedu vlády varovala, aby nevkročil do mesta. Informovala o tom v pondelok (3. 1.) agentúra AP.

Médiá v Haitskej republike, ktorá leží v Karibskom mori, uviedli, že jeden človek zahynul a dvaja ďalší utrpeli zranenia pri streľbe, ktorá sa odohrala vo chvíli, keď Henry a ďalší v sobotu (1. 1.) vychádzali z katedrály v Gonaives, kde sa zúčastnili na omši na oslavu nezávislosti Haiti od Francúzska.

Henry sa zaviazal zakročiť proti gangom

Henry nemohol podľa AP predniesť svoj plánovaný prejav, keďže ho streľba donútila opustiť mesto. Kancelária premiéra útočníkov označila za „banditov a teroristov“. Hovorca haitskej polície v pondelok (3. 1.) pre AP povedal, že polícia už oblasť zabezpečila.

Incident je novou ranou pre Henryho krehký dočasný režim, ktorý zápasí s prehlbujúcou sa chudobou a prudkým nárastom násilia gangov v čase, keď sa snaží vytvoriť koalíciu, ktorá by mu pomohla riadiť krajinu po atentáte na prezidenta Jovenela Moisa zo 7. júla. Všeobecné voľby sú naplánované na polovicu roka 2022.

Henry v nedeľu na twitteri napísal: „Našimi nepriateľmi, nepriateľmi haitského ľudu, sú teroristi, ktorí neváhajú použiť násilie na zabíjanie ľudí alebo na únosy, aby im vzali slobodu, znásilňovali ich. A robia to všetko pre peniaze.“

Henry sa zaviazal zakročiť proti gangom, ktoré úrady obviňujú z nárastu únosov aj blokovania terminálov na distribúciu benzínu, čo v posledných mesiacoch spôsobilo vážny nedostatok pohonných hmôt a podnietilo USA a Kanadu, aby vyzvali svojich občanov na opustenie Haiti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet