Na hlavný obsah

Pandémia covidu na Cypre silnie

Vláda zvažuje prísnejšie opatrenia.

Pandémia covidu na Cypre silnie
Ilustračná snímka - zdravotníčka vykonáva test na koronavírus. Foto: ČTK/AP

Šírenie koronavírusu na Cypre napreduje čoraz rýchlejšie a tamojšia vláda zvažuje ďalšie reštrikcie. Podľa agentúry AFP má teraz stredomorský ostrovný štát najvyšší týždenný počet infikovaných na 100 000 obyvateľov na svete, incidencia je na hodnote 2 505. Spolu s Dánskom je tak teraz jediným štátom, kde je tento ukazovateľ nad hranicou 2 000.

Prezident Nikos Anastasiades má v utorok (4. 1.) o epidemickej situácii hovoriť so zdravotníckymi odborníkmi, vláda potom nové kroky oznámi zrejme v stredu (5. 1.).

Podľa AFP by medzi novými opatreniami mohlo byť napríklad obmedzenie nočného života, hromadných stretnutí alebo odložený začiatok školského roka, a to najmä v súvislosti so sviatkom Zjavenia Pána (Epifanie), ktorý je dôležitý pre pravoslávnych veriacich a pripadá na štvrtok (6. 1.).

Minulý týždeň Cyprus päťkrát za sebou zaznamenal rekordnú dennú bilanciu infikovaných. Vôbec najvyššie číslo úrady ohlásili na Silvestra, kedy v krajine s 1,2 miliónmi obyvateľov pribudlo 5 048 prípadov nákazy. V pondelok (3. 1.) to bolo len o dve desiatky infikovaných menej.

Opatrenia proti covidu

V utorok začali na Cypre platiť prísnejšie pravidlá pre turistov. Cestujúci zo zahraničia vrátane zaočkovaných proti covidu sa musia preukázať negatívnym testom a potom musia podstúpiť ďalší PCR test pri vstupe.

Tretí antigénový test po 72 hodinách od vstupu je povinný pre všetkých, okrem tých s posilňujúcou dávkou.

V súčasnosti je na Cypre povinné nosenie rúšok vo všetkých verejných priestoroch, aj tých vonkajších. Nezaočkovaní ľudia nesmú do reštaurácií, barov a zábavných podnikov, tí zaočkovaní sa musia preukázať negatívnym testom.

V krajine sa od začiatku pandémie vírusom infikovalo vyše 177 000 ľudí, 641 z nich zomrelo. V krajine je podľa portálu Our World in Data plne zaočkovaných takmer 68 % populácie a aspoň jednu dávku vakcíny má vyše 74 % ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet