Na hlavný obsah

Parlamentné voľby v Portugalsku vyhrali vládnuci socialisti

Získali absolútnu väčšinu mandátov.

Parlamentné voľby v Portugalsku vyhrali vládnuci socialisti
Líder portugalskej Socialistickej strany António Costa. Foto: ČTK/ABACA/AA

Vládnuca stredoľavá Socialistická strana (PS) premiéra Antónia Costu zvíťazila v predčasných voľbách v Portugalsku a získala absolútnu väčšinu parlamentných kresiel. Vo svojom víťaznom prejave Costa hovoril o zodpovednosti a sľúbil, že jeho vláda bude slúžiť všetkým Portugalcom.

Po sčítaní viac ako 99 % hlasov majú vládnuci socialisti 41,6 %, čo im dáva najmenej 117 kresiel v 230-člennom parlamente. V porovnaní s poslednými voľbami na jeseň 2019 si polepšili o viac ako päť percentuálnych bodov.

Agentúra AFP v tejto súvislosti uvádza, že Costa už nebude závislý od svojich bývalých spojencov z radikálnej ľavice, ktorí vyvolali predčasné voľby odmietnutím návrhu štátneho rozpočtu na tento rok.

Costa, 60-ročný právnik, ktorý je premiérom od novembra 2015, vo svojej volebnej kampani sľúbil, že bude pokračovať v doterajšej politike. Chce naďalej podporovať ekonomiku, znížovať sociálne nerovnosti a zároveň stabilizovať verejné financie.

„Absolútna väčšina neznamená absolútnu moc… Znamená to zvýšenú zodpovednosť,“ povedal Costa vo víťaznom prejave k svojim priaznivcom. Dodal, že jeho vláda bude slúžiť všetkým Portugalcom. „Je to víťazstvo pokory, sebadôvery a stability,“ zdôraznil.

Hlasovali aj infikovaní

Opozičná stredopravá Sociálnodemokratická strana (PSD) sa v nedeľných (30. 1.) voľbách umiestnila na druhom mieste s takmer 28 %. Ostatné strany zaznamenali jednociferné výsledky. Úspech si však môže pripísať krajne pravicová skupina Chega (Dosť), ktorá získala 7,15 % hlasov, čím si polepšila minimálne o desať mandátov.

Portugalci hlasovali o novom parlamente, keďže vládnuci socialisti premiéra Costu nedosiahli dohodu s ostatnými menšími ľavicovými stranami o tohtoročnom štátnom rozpočte. Prezident Marcelo Rebelo de Sousa rozpustil komoru po tom, ako minulý rok neschválila kľúčový zákon.

Krajina hlasovala v čase, keď zápasí s vysokým výskytom koronavírusu. Kostov kabinet povolil osobné hlasovanie aj osobám infikovaným koronavírusom, ktoré mohli opustiť izoláciu. Volebné komisie preto venovali veľkú pozornosť bezpečnostným opatreniam.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet