Na hlavný obsah

Päť minút hudby mu stačilo na zisk prestížnej ceny. Bukový bol skladateľ samouk

Narodil sa pred 90 rokmi.

Wiliam Bukový
Na snímke zľava hudobný komponista Wiliam Bukový a snímka z filmu Boxer a smrť.Foto: CSFD, koláž: RTVS
Foto: CSFD, koláž: RTVS

Slovenský skladateľ židovského pôvodu, ktorého ocenili aj vo svete. Taký bol známy hudobný komponista Wiliam Bukový, ktorý sa narodil presne pred 90 rokmi – 18. januára 1932 v Lučenci.

Pôvodne sa volal William Brühl. Meno si rodina, ktorá sa od roku 1942 skrývala v obci Krná, zmenila po vojne práve na Bukový. V roku 1951 maturoval Wiliam na gymnáziu v Lučenci, zároveň sa venoval hudbe ako samouk.

Profesionálom už ako 24-ročný

Následne v rokoch 1951 až 1955 študoval hudobnú pedagogiku v Prahe a skladaniu hudby sa naďalej venoval v rámci samoštúdia. Ovplyvňovala ho najmä tvorba modernistických klasikov Leoša Janáčka, Sergeja Prokofieva či Jána Cikkera. Po absolvovaní vysokoškolského štúdia pracoval ako slobodný umelec.

Už od roku 1956 skladal hudbu k reklamným, animovaným a dokumentárnym snímkam, z ktorých najúspešnejšia bola tá k filmu Lev a pesnička, ktorá získala cenu vo francúzskom Annecy.

V 60. rokoch pracoval aj pre režisérov hranej kinematografie – Jiřího Sequensa (Koľko slov stačí láske), Vladimíra Sísa (Akcia Kalimantan), Juraja Jakubiska (Kristove roky) či Petra Solana (Boxer a smrť).

Práve za hudbu pre posledný spomenutý film získal v roku 1963 na festivale v San Franciscu Cenu Daria Milhauda.

Hudbu potreboval

Zaujímavosťou podľa webu csfd.cz je, že keď režisér Solan premietol skladateľovi hudby Bukovému hrubý zostrih, vyhlásil, že tento film hudbu nepotrebuje. Nakoniec Bukový skomponoval asi 5 minút hudby, čo bolo dosť neobvyklé. Týchto 5 minút mu stačilo na zisk spomenutého prestížneho ocenenia.

ČSFD označuje takúto hudobnú minutáž za neobvyklú. Uvádza, že cenu udelili Bukovému „preto, lebo predsedom poroty bol na tú dobu mimoriadne progresívny hudobník Luciano Berio“.

Okrem filmovej hudby sa Bukový venoval aj skladaniu piesňovej a šansónovej tvorby, napríklad aj pre Hanu Hegerovú. Jeho najvýznamnejším dielom v oblasti tvorby baletnej je Hirošima z roku 1962 na libreto Vladimíra Vašuta.

Bukový zomrel 31. júla 1968 v Prahe, kde je pochovaný so svojimi rodičmi na židovskom Olšanskom cintoríne. Skonal vo veku 36 rokov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko