Na hlavný obsah

Peru vyhlásilo stav environmentálnej núdze, ropa tam znečistila 21 pláží

Obyvatelia majú na pláže zakázaný vstup.

Peru vyhlásilo stav environmentálnej núdze, ropa tam znečistila 21 pláží
Znečistená pláž ropou v Peru. Foto: TASR

Peru vyhlásilo vo štvrtok (20. 1.) stav tzv. environmentálnej núdze. Stalo sa tak po tom, ako juhoamerická krajina oznámila, že ropnými látkami, ku ktorých úniku došlo v dôsledku vĺn cunami vyvolaných sopečnou erupciou v súostroví Tonga, bolo znečistených 21 jej pláži. Informovala o tom agentúra AP.

Peruánsky prezident Pedro Castillo uviedol, že zriadi komisiu, ktorá navrhne, akými spôsobmi je možné krízovú situáciu riešiť v súlade s environmentálnou politikou tamojšej vlády.

Pomôcť by mali aj odborníci z OSN

Premiérka Mirtha Vásquezová informovala, že španielska ropná spoločnosť Repsol prisľúbila, že vypracuje plán čistenia pláží, do ktorého zapojí aj miestnych rybárov, a postihnutým rodinám poskytne potravinovú pomoc. Vásquezová tiež uviedla, že Peruánskej republike by mal s riešením krízy pomôcť aj tím odborníkov z Organizácie Spojených národov.

Ľudia pracujú na znečistenej pláži v Peru. FOTO: TASR

Na 21 znečistených pláží majú zatiaľ obyvatelia Peru zakázaný vstup, a to z dôvodu zdravotného rizika.

Rafinéria La Pampilla, ktorá je súčasťou španielskej spoločnosti Repsol, pred niekoľkými dňami priznala, že uplynulú sobotu (15. 1.) došlo k „úniku“ ropy pri pobreží okresov Callao a Ventanilla neďaleko Limy, a to v dôsledku silných vĺn spôsobených erupciou sopky na druhej strane Tichého oceánu. K úniku ropy došlo počas jej vykládky z cisterny.

Uhynuté a ropou znečistené vtáky

AP píše, že do oceánu sa vylialo 6 000 barelov (9 540 hektolitrov) ropy. Agentúra tiež dodáva, že environmentálni aktivisti nachádzali v uplynulých dňoch uhynuté alebo ropou znečistené morské vtáky.

Spoločnosť Repsol zase tvrdí, že peruánske úrady nevydali varovanie pred cunami, a že jej pracovníci tak pokračovali vo vykladaní ropy z cisterny.

Cunami si v Peru vyžiadalo aj dve obete na životoch. V „nezvyčajne vysokých“ vlnách sa tam na pláži na severe krajiny v sobotu (15. 1.) utopili dve ženy.

Výbuch podmorskej sopky Hunga Tonga-Hunga Ha’apai bol taký silný, že ho zaznamenali na celom svete. Erupcia vyvolala vlny cunami, ktoré zaplavili tichomorské pobrežia od Japonska po Spojené štáty.

Južná časť Peru, vzdialená od Tongy približne 10 600 kilometrov, zaznamenala mierne záplavy v niekoľkých pobrežných oblastiach, kde úrady museli evakuovať desiatky obyvateľov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet