Na hlavný obsah

Platnosť očkovania sa skráti z jedného roka na deväť mesiacov

Vznikne aj avizovaný režim OP+.

Platnosť očkovania sa skráti z jedného roka na deväť mesiacov
Očkovanie proti covidu. Foto: TASR/AP

Vláda v stredu (12. 1.) schválila návrh nových protipandemických opatrení v boji proti variantu omikron. Od 19. januára bude platiť covidový manuál, ktorý určí opatrenia na celonárodnej úrovni. Vytvoria sa tiež štyri režimy – základ, OTP, OP a aj avizovaný OP+.

Platnosť covidových pasov sa navyše od 1. februára skráti z 12 na 9 mesiacov. Do konca januára platí lehota 12 mesiacov.

Vláda tiež zruší zákaz zhromažďovania (6 osôb a viac), ktorý platil od 25. novembra 2021.

„Do vlny omikronu vstupujeme s relatívne vysokou záťažou v nemocniciach. Stále je v nich ešte okolo 2 000 pacientov s covidom a až 200 na umelej pľúcnej ventilácií. Ale oproti minulým týždňom pokračuje pokles aj v počte prípadov aj hospitalizáciách,“ uviedol v stredu riaditeľ Inštitútu zdravotných analýz Matej Mišík.

Štyri režimy

V režime základ nebude nutné preukazovať sa očkovaním proti ochoreniu COVID-19, dokladom o prekonaní tohto ochorenia či o negatívnom PCR/antigénovom teste.

V režime OTP pôjde o osoby, ktoré sú kompletne očkované (dve dávky), testované (od odberu PCR testom 72 hodín, antigénovým testom 48 hodín), alebo ochorenie COVID-19 prekonali za ostatných 90 dní.

Režim OP bude dostupný pre osoby, ktoré sú plne zaočkované alebo prekonali covid. Po novom však bude v prípade, že človek nebol zaočkovaný a ochorenie prekonal, platnosť potvrdenia 90 dní.

Ak sa dotyčný zaočkoval aspoň jednou dávkou pred najviac 180 dňami, tak potvrdenie o prekonaní mu bude platiť 180 dní.

Do tohto režimu spadajú aj deti od dvoch mesiacov do 12 rokov a dočasne alebo trvalo kontraindikované osoby s platným certifikátom a platným negatívnym testom (PCR 72 hodín, Ag 48 hodín).

Nový režim OP+, platný najmä pre vysokorizikové hromadné podujatia, bude zahŕňať tých ľudí, ktorí sú plne zaočkovaní a majú aj takzvanú posilňovaciu, teda tretiu dávku vakcíny. Taktiež v ňom budú plne zaočkovaní (dve dávky) ľudia, ktorí zároveň pred maximálne 180 dňami prekonali covid, alebo majú negatívny test (PCR 72 hodín, Ag 48 hodín).

Do tejto kategórie patria aj tí, ktorí prekonali ochorenie pred najviac 180 dňami, v tomto období dostali aj aspoň jednu dávku vakcíny, a tiež majú platný negatívny test.

Patriť tam budú aj tí, ktorí pred najviac 90 dňami prekonali COVID-19 a majú platný negatívny test. Režim tiež zahŕňa deti do 12 rokov a dvoch mesiacov s negatívnym testom a deti od 12 rokov a dvoch mesiacov do 18 rokov a dvoch mesiacov kompletne zaočkované s negatívnym testom (v oboch prípadoch PCR a LAMP 72 hodín, Ag 48 hodín).

Prevádzky a podujatia

V rámci protipandemických opatrení bude povinný respirátor v interiéri a v exteriéri na hromadných podujatiach, ako aj v exteriéri pri vzdialenosti do dvoch metrov od iných osôb.

Do práce budú môcť chodiť zamestnanci prezenčne v režime OTP, testovať by sa mali aspoň dvakrát do týždňa. Kabinet odporúča využívať v maximálnej možnej miere inštitút home office (práca z domu). Školy sa budú riadiť školským semaforom.

V režime OTP budú aj obrady ako sobáše či krst. Povolené budú v tomto režime aj návštevy v domovoch sociálnych služieb, nemocniciach či väzniciach, a to po súhlase zriaďovateľa alebo riaditeľa.

OTP platí aj v diaľkovej doprave, taxislužbách, vlekoch, lanových dráhach či na výletných lodiach, povinné je nosenie respirátora.

V režime OP sa budú konať športové súťaže a tréningy. Na tých môže byť maximálne 100 športovcov.

Otvorené budú v tomto režime aj umelé vodné plochy (kúpaliská), neesenciálne obchody (tie, ktoré nepredávajú tovar každodennej potreby), reštaurácie (iba sedenie, obsluha iba pri stole, vrátane terasy, povinný respirátor mimo stolu a mimo konzumácie), múzeá, galérie či výstavné siene.

Režim OP+ bude platiť vo wellness, akvaparkoch, kúpeľoch, fitnescentrách (maximálne 50 osôb alebo 15 metrov štvorcových na osobu). Rovnako tak bude platiť aj v ubytovacích zariadeniach (bez kapacitného limitu, využívanie spoločných priestorov sa berie ako hromadné podujatie).

opatrenia by onlineeditori on Scribd

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko