Na hlavný obsah

Podľa štúdie rástli teploty oceánov aj v uplynulom roku

Ohrozuje to živočíchy a spôsobuje extrémne počasie.

Podľa štúdie rástli teploty oceánov aj v uplynulom roku
Na ilustračnej pobrežie Indického oceánu v Austrálii. Foto: TASR/AP

Svetové oceány sa otepľovali aj v roku 2021. Tvrdí to medzinárodná štúdia vedcov z Talianska, USA a Číny, ktorú zverejnil časpois Advances in Hyundaspheric Sciences.

Vedci vypracovali odhad, koľko tepla svetové oceány absorbovali. Údaj podľa štúdie medziročne vzrástol o 14 zettajoulov. Svetová spotreba elektrickej energie pritom tvorí zhruba 0,5 zettajoulu. Rast teploty oceánov je podľa vedcov významným ukazovateľom zmeny klímy.

„Oceánsky tepelný obsah vytrvalo stúpa a je to primárny ukazovateľ zmeny klímy vyvolanej ľudskou aktivitou,“ uviedol jeden z autorov a bádateľ Kevin Trenberth.

Najvyšší nárast bol podľa štúdie viditeľný v Atlantickom oceáne a v oceánoch na južnej pologuli. Nárast znepokojil vedca o to viac, že v minulom roku sa prejavil fenomén La Niňa, ktorý zvyčajne vedie k zmierneniu tepla oceánov.

Rast teplôt oceánov má vplyv na počasie

Rast teplôt oceánov má množstvo negatívnych vplyvov. Prispieva k častejšiemu výskytu hurikánov, silných búrok a extrémnych dažďov. Vyššie teploty tiež ohrozujú mnoho morských živočíchov, napríklad koralové útesy.

„Je dôležité tiež spomenúť, že oceány pohlcujú približne tretinu oxidu uhličitého vypúšťaného ľudskými aktivitami, ale otepľovanie vôd túto schopnosť znižuje, takže v atmosfére zostáva viac CO2,“ uviedla Simona Simoncelliová z talianskeho ústavu geofyziky (INGV).

Talianski vedci poukázali na to, že sa rýchlo otepľujú aj vody v Stredozemnom mori. Tepelný obsah sa dostal v roku 2021 na maximum, odkedy sa táto hodnota skúma. Súčasne výskumníci vykonávajú meranie priemernej teploty v rôznych hĺbkach. Zistili, že sa začali rýchlejšie otepľovať aj hlbšie vody. V priemere sa za roky 1999 až 2021 teploty vody zvýšili o 0,6 stupňa.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet