Na hlavný obsah

Podľa Takáča je obranná dohoda s USA nevýhodná, Šeliga hovorí o zbytočnom strašení ľudí

Koalícia v podpore zmluvy zatiaľ nie je jednotná.

Podľa Takáča je obranná dohoda s USA nevýhodná, Šeliga hovorí o zbytočnom strašení ľudí
Na kombosnímke poslanec Richard Takáč (Smer-SD) a Juraj Šeliga (Za ľudí). Foto: RTVS

Obranná dohoda s USA zvýši bezpečnosť Slovenskej republiky. Uviedol to podpredseda strany Za ľudí Juraj Šeliga v v sobotnej (22. 1.) relácii Rádia Slovensko Sobotné dialógy. „Na Slovensku nebudú žiadne jadrové zbrane ani základne,“ doplnil.

Tvrdí, že konflikt medzi Ruskom a Ukrajinou môže vyústiť do vojny, ktorá ovplyvní aj Slovensko. „Treba začať nahlas hovoriť o tom, že môže dôjsť k vojenskému konfliktu. NATO garantuje bezpečie, no v situácii, ak príde ku konfliktu, každému občanovi bude jasné, že je dobré, ak má Slovensko dohodu so silnými štátmi,“ dodal.

Podpredseda strany Smer-SD Richard Takáč uviedol, že zmluva je nevýhodná a Slovensko ju nepotrebuje. „Dohoda je pre nás neprínosná, ak bude podpísaná, pôjdeme formou referenda,“ dodal.

Kritizoval aj postoj prezidentky Zuzany Čaputovej, ktorá sa neobrátila kvôli dohode na Ústavný súd. Nezavážil u neho ani fakt, že sa tak rozhodla po diskusii s ústavnými právnikmi. „Len s akými ústavnými právnikmi sa radila,“ pýtal sa Takáč.

Takáč zároveň priznal, že celú dohodu nečítal. Uviedol, že čítal len podstatné veci, pretože nie je právnik.

Smer-SD plánuje protest

Strana Za ľudí podpis zmluvy podporí. Niektorí koaliční poslanci si dohodli stretnutie s ministrom obrany Jaroslavom Naďom (OĽANO) a ministrom zahraničných vecí Ivanom Korčokom (nom. SaS), aby im odpovedali na otázky.

Smer-SD plánuje v stredu (26. 1.) pred Prezidentským palácom v Bratislave protestovať proti obrannej dohode s USA, témou má byť aj zdražovanie potravín. Takáč pripomenul, že strana pripravuje aj referendum. „Jednou z otázok bude aj obranná dohoda, ďalšia bude o sociálnej otázke, o ktorej ešte diskutujeme.“

Ako uviedol Šeliga, Smer-SD straší ľudí obrannou dohodou s USA len preto, aby získali od ľudí podpisy na petičné hárky, a tak sa opäť vrátili k moci. 

Takáč: Protipandemické opatrenia sú nezmyselné

Poslanci sa vyjadrili aj k aktuálnym protipandemickým opatreniam. Takáč tvrdí, že opatrenia sú nezmyselné.

„Ľudia nevedia z týždňa na týždeň, čo platí. Je nonsens, čo sa deje. Stačilo, aby sme si všímali okolité krajiny,“ tvrdí.

Šeliga varoval pred vlnou omikronu a ľudí vyzval k rešpektovaniu opatrení. „Sú nachystané tri poľne nemocnice, ak stúpne počet v nemocniciach na 3 500 pacientov.“

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko