Na hlavný obsah

Podmorský kábel vedúci k súostroviu Tonga opravia zrejme najskôr o mesiac

Kábel je prerušený na dvoch miestach.

Podmorský kábel vedúci k súostroviu Tonga opravia zrejme najskôr o mesiac
Zničený ostrovný štát Tonga. Foto: TASR

Podmorský kábel, ktorý spája so zvyškom sveta tichomorský ostrovný štát Tonga zasiahnutý výbuchom sopky a následnými vlnami cunami, budú opravovať najmenej mesiac. V stredu (19. 1.) to oznámilo novozélandské ministerstvo zahraničných vecí, ktoré citovala agentúra AFP.

„Americká káblová spoločnosť avizuje, že oprava káblového spojenia Tongy potrvá najmenej štyri týždne,“ uviedol novozélandský rezort diplomacie v rámci poskytovania aktuálnych informácií o katastrofe, ktorá zasiahla súostrovie Tonga a odstrihla ho od zvyšku sveta.

Podľa spoločnosti deštruktívny výbuch sopky zrejme spôsobil prerušenie podmorského kábla na dvoch miestach. K jednému prerušeniu kábla prišlo zhruba 37 kilometrov od pobrežia a k druhému v blízkosti sopky, čo sťažuje jeho opravu. Podľa spoločnosti už na miesto z Papuy Novej Guiney vyrazila posádka, ktorá vykoná opravu.

Spojenie vďaka satelitným telefónom

S ostrovným štátom sa od sobotňajšej (15. 1.) erupcie sopky podarilo spojiť najmä prostredníctvom satelitných telefónov, ktoré sa zväčša nachádzajú na veľvyslanectvách zahraničných krajín v tongskej metropole Nuku’alofa.

Mobilný operátor Digicel sa v súčasnosti snaží obnoviť aspoň základnú lokálnu 2G službu na súostroví, avšak avizoval, že obnovenie medzinárodnej komunikácie môže byť ešte ďaleko.

Sobotňajšia (15. 1.) erupcia sopky Hunga Tonga-Hunga Ha’apai pri jednom z neobývaných ostrovov Tongy bola taká silná, že ju bolo počuť až na Aljaške. Spôsobila v Tichom oceáne aj vlny cunami, ktoré zaplavili pobrežia od Japonska po Spojené štáty a v Peru zabili dvoch ľudí.

Katastrofické škody

Výbuch sopky a po ňom nasledujúce vlny cunami si podľa tongskej vlády vyžiadali tri obete. Tamojšia vláda tieto udalosti označila za „bezprecedentnú katastrofu“.

Snímky, ktoré zachytili novozélandské ozbrojené sily, ukázali „katastrofické škody“ na odľahlom ostrove Atata. Ostrovy Fonoifua, Niniva, Nomuka a Mango zaznamenali rozsiahle až katastrofálne škody, píše agentúra Reuters.

V piatok (21. 1.) by na súostrovie Tonga mali doraziť dve novozélandské lode nesúce zásoby určené na pomoc pri zvládnutí katastrofickej situácie. Pôjde o prvé zásoby, ktoré na tento tichomorský ostrovný štát od výbuchu sopky dorazia zo zahraničia, píše agentúra Reuters.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet