Na hlavný obsah

Podnikom v Tatrách chýbajú klienti zo zahraničia. Ruský Silvester oslavovať nebudú

Majitelia vidia problém aj v často sa meniacich opatreniach.

Tatrám chýbajú ruskí a ukrajinskí klienti či dovolenkári z Pobaltia. Tradíciou bolo, že si užívali novoročné oslavy v slovenských horách.

Podľa juliánskeho kalendára pripadá záver roka na 13. január. Staré zvyky dodržiavajú aj Rusíni a Ukrajinci žijúci na Slovensku.

Časy, keď sa v Zbojníckej kolibe 13. januára hodovalo a klienti tu nechali stovky eur za jedinú noc, sú dávno preč. Vlani mali zatvorené pre tvrdý lockdown, tento rok zatiaľ reštauráciu neotvorili ani po uvoľnení opatrení. Nemajú totiž žiadne objednávky.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„ Z Litvy sme museli odrieknuť 100 ľudí. Do 15.decembra sme čakali, ako sa to vyvinie. Bohužiaľ sme otvoriť nemohli, tak sme to museli stornovať,“ uviedol Jozef Strojný, spolumajiteľ Zbojníckej koliby v Starej Lesnej.

„Ukrajina, Rusko, Kazachstan, posledné dva roky títo hostia, aj keď sa nám ozývali, nakoniec rezervácie zrušili,“ hovorí Marián Zeleniak, manažér hotela v Novej Lesnej.

Na popradskom letisku opäť nepristálo žiadne lietadlo z Kyjeva. Pritom v zimnej sezóne 2019/2020 prišlo týždenne letecky 400 ukrajinských hostí.

„Zo strany ukrajinského partnera bol vysoký záujem opätovne lietať do Popradu, minimálne dvakrát do týždňa. Nakoľko situácia bola nejasná, tak v polovici novembra sa rozhodlo, že sa teda lietať do Popradu nebude,“ vysvetľuje Peter Lupták, zástupca cestovnej kancelárie v Tatrách.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko