Na hlavný obsah

Polícia eviduje nárast prípadov, v ktorých deti medzi sebou zdieľajú svoje nahé fotky a videá

Prípady sa týkajú detí vo veku od 6 do 12 rokov.

Polícia eviduje nárast prípadov, v ktorých deti medzi sebou zdieľajú svoje nahé fotky a videá
Mobilný telefón - ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Polícia eviduje v poslednom polroku nárast prípadov, v ktorých deti prostredníctvom sociálnych sietí a platforiem medzi sebou zdieľajú svoje nahé fotky a videá. Ako informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová, tieto prípady sa týkajú najmä detí vo veku približne od šesť do 12 rokov.

„Maloletí v spomínaných materiáloch (fotografie a videá) vystavujú svoje odhalené pohlavné orgány. Nie je zrejmé, že by bola pri fotení alebo natáčaní prítomná dospelá osoba. Niektoré prípady evokujú situáciu, že deti napodobňujú správanie, a teda obsah, s ktorým sa v prostredí internetu mohli stretnúť, alebo ich mohla iná osoba z prostredia sociálnych sietí na takéto konanie nabádať,“ uviedla Bárdyová.

Materiál ostane v online priestore

Polícia upozorňuje rodičov a apeluje na nich, aby venovali zvýšenú pozornosť tomu, ako trávia ich deti čas v online priestore. „Rodičom odporúčame, aby kontrolovali deťom zariadenia, ktoré používajú a majú v nich uložené fotografie a videá. Je dôležité a nevyhnutné, aby sa rodičia na túto tému so svojimi deťmi rozprávali, čím môžu predísť neželanému správaniu ich detí,“ tvrdí Bárdyová.

Polícia upozorňuje, že treba myslieť na negatívne dôsledky v ďalekej budúcnosti, keď už bude dieťa dospelé a niekto ho spozná na fotografii alebo videu s takýmto obsahom. 

„Myslite na to, že materiál už nikdy nie je možné natrvalo odstrániť z online priestoru a jeho ďalšie šírenie nie je možné zastaviť,“ dodala polícia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko