Na hlavný obsah

Polícia v Kazachstane zabila desiatky ľudí, ktorí zaútočili na úradné budovy

Pri nepokojoch bolo zranených vyše 1 000 osôb.

Polícia v Kazachstane zabila desiatky ľudí, ktorí zaútočili na úradné budovy
Príslušníci poriadkovej polície zatýkajú demonštranta v meste Alma-Ata. Foto: TASR

Polícia v kazašskom meste Alma-Ata v noci na štvrtok (6. 1.) zabila „desiatky“ demonštrantov, ktorí napadli niekoľko úradných budov vrátane budovy miestneho policajného oddelenia. Pre kazašské média to uviedla hovorkyňa almaatskej polície Saltanat Azirbeková, ktorú citovali agentúry TASS a AFP.  

„V noci sa extrémisti pokúsili vtrhnúť do úradných budov, policajného oddelenia mesta Alma-Ata, ako aj do budov obvodných oddelení polície. Desiatky útočníkov boli zlikvidované a prebieha ich identifikácia,“ uviedla Azirbeková pre kazašskú televíziu Chabar-24.

Kazašské ministerstvo zdravotníctva oznámilo, že pri nepokojoch v krajine bolo zranených vyše 1 000 ľudí, z ktorých takmer 400 muselo byť hospitalizovaných.

V krajine vyhlásili výnimočný stav

Vojenské veliteľstvo v Alma-Ate v noci na štvrtok (6. 1.) oznámilo, že bezpečnostné sily v meste započali protiteroristickú akciu. Kazašský prezident Kasym-Žomart Tokajev v stredu (5. 1.) totiž vyhlásil, že na čele nepokojov stoja „teroristi“.

Azirbeková tak vo štvrtok (6. 1.) upozornila na to, že protiteroristická akcia stále prebieha v časti Alma-Aty, v ktorej sa nachádzajú úradné budovy a vyzvala obyvateľov aj návštevníkov mesta, aby sa vyhýbali nebezpečenstvu a ostali doma.

Vzhľadom na pretrvávajúce nepokoje v Kazachstane v stredu (5. 1.) vyhlásili výnimočný stav, ktorý platí na celom území krajiny. Počas jeho trvania platí zákaz vychádzania od 23.00 h večer do 7.00 h ráno a sú zakázané akékoľvek hromadné akcie. 

Protesty proti vysokým cenám pohonných látok

Tokajev tiež požiadal v súvislosti s protestmi v krajine o pomoc Organizáciu zmluvy o kolektívnej bezpečnosti (ODKB), ktorá sa rozhodla vyslať do Kazachstanu svoje mierové sily.

Agentúra TASS pripomenula, že 2. januára vypukli v Mangystauskej oblasti v Kazachstane protesty proti vysokým cenám pohonných látok. O dva dni neskôr sa nepokoje rozšírili do Alma-Aty a ďalších miest. Úrady v stredu (5. 1.) hlásili niekoľko mŕtvych a stovky zranených na strane bezpečnostných zložiek a ďalšie stovky zranených na strane civilistov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet