Na hlavný obsah

Poľsko je pripravené poskytnúť Ukrajine vojenskú pomoc

Kanada posiela na Ukrajinu vojakov.

Poľsko je pripravené poskytnúť Ukrajine vojenskú pomoc
Ilustračná fotka. Foto: TASR

Poľsko ponúklo Ukrajine vojenskú pomoc a muníciu určenú na obranu. Oznámil to v pondelok (31. 1.) šéf poľského Úradu národnej bezpečnosti (BBN) Pawel Soloch, informovala agentúra PAP.

Poľsko sa rozhodlo poslať vojenskú pomoc Ukrajine po tom, čo poľský prezident Andrzej Duda rokoval o situácii súvisiacej s hromadením ruských vojsk v blízkosti ukrajinských hraníc so svojím ukrajinským náprotivkom Volodymyrom Zelenským, ako aj s poľským premiér Mateuszom Morawieckim a ďalšími predstaviteľmi poľskej vlády a špeciálnych služieb.

„Prezident (Duda) podporil po rokovaniach s prezidentom Zelenským a vládou myšlienku o poskytnutí vojenskej pomoci Ukrajine,“ uviedol Soloch s tým, že Duda rokoval so Zelenským o „každom druhu“ pomoci pre Ukrajinu vrátane politickej podpory.

Poľsko je pripravené poslať muníciu

Soloch zároveň povedal, že bolo prijaté rozhodnutie poslať Ukrajine muníciu, ktorá „má byť použitá na obranu, nie na útok“.

Podľa Solocha poľské ministerstvo obrany v súčasnosti dokončuje dôležitú zmluvu s Ukrajinou, pričom Poľsko je pripravené Ukrajine „kedykoľvek“ poskytnúť „niekoľko desaťtisíc kusov munície určenej na obranu“.

Šéf BBN priblížil, že Kyjev už dostal oficiálnu ponuku Varšavy o poskytnutí pomoci, na ktorú Poľsko očakáva odpoveď.

Poľský premiér Mateusz Morawiecki plánuje taktiež navštíviť Ukrajinu, a to v utorok (1. 2.), pripomína agentúra AFP.

Pomoc Poľsku prisľúbil vo štvrtok (27. 1.) aj americký prezident Joe Biden. Povedal, že Washington skúma možnosti „ďalšej makroekonomickej podpory“ pre ukrajinské hospodárstvo, ktoré je pod tlakom pre hromadenie ruských vojakov pri hraniciach. Bližšie podrobnosti ohľadom tejto podpory však Biely dom neposkytol.

Kanada pošle vojakov

Kanada vyšle v blízkom čase na Ukrajinu 60 vojakov v rámci rozšírenie misie Unifier. Kanadská ministerka obrany Anita Anandová to oznámila v pondelok (31. 1.) počas stretnutia s ukrajinským ministrom vnútra Denysom Monastyrským, informovala agentúra TASS s odvolaním sa ukrajinské ministerstvo vnútra.

„V blízkom čase bude na Ukrajinu vyslaných 60 príslušníkov kanadských ozbrojených síl v rámci rozšírenia misie (Unifier)… Kontingent je možné rozšíriť na 400 ľudí,“ citoval ukrajinský rezort vnútra Anandovú.

Príslušníci kanadských ozbrojených síl sú v rámci misie Unifier rozmiestnení v Javorivskom polygóne v Ľvovskej oblasti, kde poskytujú výcvik ukrajinským vojakom a dôstojníkom. Súčasťou tejto misie je približne 200 kanadských vojakov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet