Na hlavný obsah

Poľsko vstúpilo do piatej vlny pandémie

Oznámil to minister zdravotníctva Adam Niedzielski.

Poľsko vstúpilo do piatej vlny pandémie
Poľskí učitelia čakajú na administráciu pred očkovaním. Foto: TASR

Poľsko zažíva piatu vlnu nákazy koronavírusom, oznámil v pondelok (17. 1.) minister zdravotníctva Adam Niedzielski. Varoval, že šírenie variantu omikron môže spôsobiť také prudké zvýšenie v denných prípadoch infekcie, aké Poľsko ešte nezaznamenalo. Informácie priniesla tlačová agentúra Reuters.

Denné počty prípadov od začiatku decembra klesali, ale najväčší východný člen Európskej únie si po štvrtej vlne pandémie vydýchol len málo – pravidelne hlási vyše 10 000 nových infekcií denne, pričom tempo očkovania je pomalé a verejný život obmedzený iba do určitej miery.

„Predpovedáme, že vrchol infekcií nastane v polovici februára a na tomto vrchole budeme mať približne 60 000 prípadov denne,“ uviedol na tlačovej konferencii Niedzielski.

Najvyšší počet denných prípadov infekcie zaznamenaný od začiatku pandémie bol 1. apríla 2021, keď ich hlásili 35 251.

Minister dodal, že očakáva, že údaje zverejnené v utorok (18. 1.) ukážu viac ako 20 000 denných prípadov.

Odstúpenie členov zdravotníckej rady

V piatok (14. 1.) odstúpilo 13 zo 17 členov poľskej zdravotníckej rady, ktorá radí premiérovi v pandémii koronavírusu. Experti, ktorí odstúpili, odsúdili nedostatočný vplyv vedy na politiku. Kritizovali, že ich odporúčania sa neuplatňovali v praxi a neuspokojivá spolupráca s vládou ich vyčerpávala.

Niedzielski povedal, že sa snažil odstupujúcich členov rady prehovoriť, aby pokračovali v práci v tomto orgáne, ale bez úspechu. Minister dodal, že vznikne nový poradný orgán, s odlišnou podobou – bude pozostávať zo širšej škály odborníkov, ktorí majú pomáhať a radiť premiérovi. Okrem lekárov v ňom budú napríklad aj ekonómovia a sociológovia, píše agentúra PAP.

Krajina s približne 38 miliónmi obyvateľov doteraz hlásila 4 323 482 prípadov nákazy koronavírusom a 102 309 úmrtí, pripomenula agentúra Reuters.

Za uplynulý deň (17. 1.) v krajine laboratória identifikovali 10 445 pozitívnych prípadov, pribudlo aj 364 úmrtí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet