Na hlavný obsah

Poľsko začalo stavať bariéru na hraniciach s Bieloruskom

Ochrancovia prírody sú proti.

Poľsko začalo stavať bariéru na hraniciach s Bieloruskom
Poľská hraničná stráž. Foto: Twitter - Straz Graniczna

V Poľsku sa v utorok (25. 1.) začína budovanie bariéry na hraniciach s Bieloruskom, kde vlani prepukla migračná kríza. Informuje o tom agentúra PAP, podľa ktorej bude hraničné oplotenie vysoké 5,5 metra a bude sa tiahnuť 186 kilometrov pozdĺž hranice s východoeurópskou krajinou.

Stavba má byť hotová tento rok v júni. Budovanie bariéry sa podľa denníka Gazeta Wyborcza nepáči ochrancom prírody.

Prípravné práce trvajú podľa hovorkyne poľskej pohraničnej stráže Anny Michalskej už nejaký čas, no teraz si pozemky oficiálne preberajú zhotovitelia stavby. Budovanie bariéry sa má začať osadzovaním betónových stĺpov do zeme.

Poľské úrady stavbu hraničnej bariéry zadali dvom spoločnostiam a počítajú s nákladmi vyše 1,2 miliardy zlotých (vyše 265 000 eur) na jej vybudovanie.

Denník Gazeta Wyborcza napísal, že budovanie plota sa nepozdáva ochrancom prírody, ktorí preto chystajú aj protesty. Varujú pred tým, že bariéra bude tvoriť prekážku pre prirodzenú migráciu zvierat.

Upozorňujú tiež, že oplotenie a s ním súvisiaca infraštruktúra a ťažká stavebná technika sa bude nachádzať v tesnej blízkosti Bielovežského národného parku. Stavba bude podľa nich tiež vyžadovať výrub stromov.

Michalská medzitým podľa agentúry PAP ubezpečila, že stavebné firmy budú využívať miestnu cestnú sieť a výrub stromov obmedzia na nevyhnutné minimum.

Eurokomisárka pre vnútorné záležitosti Ylva Johanssonová minulý týždeň vyhlásila, že migračná kríza na hranici EÚ s Bieloruskom sa medzitým upokojila.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet