Na hlavný obsah

Pondelok bude v Kazachstane dňom štátneho smútku

Počet zadržaných pre protesty dosiahol úroveň 4 400.

Pondelok bude v Kazachstane dňom štátneho smútku
Protesty v Kazachstane po dvojnásobnom zdražení LPG. Foto: SITA/AP

Kazašský prezident Kasym-Žomart Tokajev vyhlásil 10. január za deň štátneho smútku za obete nepokojov v krajine. S odvolaním sa na prezidentovho hovorcu o tom v sobotu (8. 1.) informovala agentúra Interfax.

Podľa najnovších údajov počet ľudí zadržaných v dôsledku protestov presiahol 4 400, informoval Interfax s tým, že podľa vyhlásenia ministerstva vnútra sú medzi nimi aj cudzinci – „občania susedného štátu“.

Telefonát s Putinom

Podľa vyhlásení bezpečnostných orgánov sa situácia v krajine postupne stabilizuje, o čom Tokajev v sobotu v telefonickom rozhovore informoval aj ruského prezidenta Vladimira Putina.

Vývoj situácie v Kazachstane Putin v sobotu v spoločnom telefonáte posúdil aj so Západnom neuznaným prezidentom Alexandrom Lukašenkom. Diskutoval aj o formáte ďalších rokovaní medzi hlavami členských štátov Organizácie zmluvy o kolektívnej bezpečnosti (ODKB), ktoré na Tokajevovu žiadosť vyslali do Kazachstanu svojich „mierotvorcov“ na pomoc miestnym zložkám pri obnovovaní „ústavného poriadku“.

Interfax však v sobotu vo svojom spravodajstve napísal, že v Alma-Ate sporadicky počuť streľbu a v meste Žanaozen, známom ťažbou ropy, kde sa protesty začali, pokračujú zhromaždenia proti politike vlády, ktorú sú však zatiaľ pokojné.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet