Na hlavný obsah

Poslanci ho vypískali. Johnson sa ospravedlnil za večierky

Kritiku zožal od viacerých vrátane jeho predchodkyne.

Poslanci ho vypískali. Johnson sa ospravedlnil za večierky
Britský expremiér Boris Johnson. Foto: SITA/AP

Britský premiér Boris Johnson sa ospravedlnil za svoje jednanie aj za spôsob, akým reagoval na správy o večierkoch vo svojom sídle v Downing Street počas lockdownov. Poďakoval sa zároveň vládnej úradníčke Sue Grayovej za jej správu o vyšetrovaní týchto akcií a za prácu, ktorú odviedla.

Ďalšie prešetrenie okolností stretnutia v Downing Street je na polícii, uviedol Johnson v pondelkovom (31. 1.) prejave pred poslancami. Tí reagovali na jeho reč bučaním a nesúhlasnými výkrikmi.

Chce to napraviť

Premiér tiež oznámil, že plánuje rozsiahlu reštrukturalizáciu a reformu svojho úradu, ktorá však nezahŕňa jeho vlastnú rezignáciu. Práve po nej ale volajú predstavitelia opozície aj niektorí poslanci z jeho vlastnej Konzervatívnej strany.

„Chápem to a napravím to,“ povedal Johnson. Ďalšie vyjadrenia podľa premiéra môžu poslanci očakávať v priebehu dní.

Kritika aj od Mayovej

Johnson na výčitky poslancov opakovane reagoval uistením, že jeho vláda bojuje s pandémiou covidu, že situáciu zvláda a že chce pokračovať v práci, ktorú začal.

„Som si istý, že ľudia chcú, aby sa tento parlament venoval veciam, ktoré sú pre nich naozaj dôležité,“ uviedol Johnson. Zaradil medzi ne aj riešenie dosahov brexitu.

Po premiérovom prejave nasledovali reakcie poslancov. Kritiku zožal Johnson okrem iného od svojej predchodkyne, bývalej konzervatívnej premiérky Theresy Mayovej.

„Ľudia môžu očakávať, že ich premiér čítal protipandemické pravidlá, porozumel im a rešpektuje ich. Buď ste ich nečítali, alebo im nerozumiete, alebo ste sa rozhodli, že pre vás tieto pravidlá neplatia,“ vyhlásila Mayová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet