Na hlavný obsah

Posudok o zneužívaní odhalil aj pochybenia bývalého pápeža Benedikta XVI.

Údajne nekonal v prípadoch zneužívania v mníchovskej diecéze.

Posudok o zneužívaní odhalil aj pochybenia bývalého pápeža Benedikta XVI.
Na archívnej snímke z roku 2012 pápež Benedikt XVI.. Foto: TASR/AP

Emeritný pápež Benedikt XVI. nekonal v štyroch prípadoch zneužívania detí v čase, keď bol v 70. a 80. rokoch minulého storočia arcibiskupom v nemeckom Mníchove. Takýto záver priniesla očakávaná správa o sexuálnom zneužívaní v mníchovskej diecéze, ktorú zverejnili vo štvrtok (20. 1.).

Advokátska kancelária, ktorá správu vypracovala, uviedla, že Benedikt dôrazne popiera akékoľvek pochybenie. Vo dvoch prípadoch vyšetrovanie vyčíta postup súčasného arcibiskupa Reinharda Marxa, ktorý patrí k spojencom pápeža Františka.

Arcidiecéza si vypracovanie správy objednala u advokátskej kancelárie Westpfahl Spilker Wastl pred takmer dvoma rokmi s cieľom preskúmať zneužívanie v rokoch 1945 až 2019, a taktiež to, či cirkevní predstavitelia v týchto prípadoch postupovali správne.

Arcidiecéza i advokátska kancelária uviedli, že najvyšší cirkevní predstavitelia boli o záveroch správy informovaní ešte pred jej zverejnením.

Bývalý pápež Benedikt XVI., občianskym menom Joseph Ratzinger, pôsobil ako arcibiskup v Mníchove v rokoch 1977 až 1982, kým sa stal vedúcim vatikánskej Kongregácie pre náuku viery.

„Dovedna v štyroch prípadoch sme dospeli k záveru, že vtedajší arcibiskup, kardinál Ratzinger, môže byť obvinený z pochybenia,“ uviedol jeden z autorov správy Martin Pusch.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet