Na hlavný obsah

Potravinári aj pôdohospodársky výbor parlamentu volajú po znížení DPH na potraviny

Susedné štáty už podobné opatrenia

Pôdohospodársky výbor Národnej rady (NR) SR vyzýva ministerstvo financií aj agrorezort, aby znížili DPH na vybrané potraviny a pre gastrosektor. Úpravu sadzby navrhuje na 5 percent. Dôvodom je rast cien. Susedné štáty už podobné opatrenia zavádzajú. Politická diskusia však zatiaľ nie je uzavretá.

Poľsko zavedie dočasne nulovú DPH na vybrané potraviny, Maďarsko ceny niektorých zastropuje. Naši susedia tak reagujú na vlnu zdražovania. Po úprave sadzby volajú aj slovenskí potravinári.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Malo by to byť radikálnym spôsobom, pretože momentálne má Slovensko jednu z najvyšších sadzieb DPH, znížená sadzba 10 percent je len na veľmi malý okruh výrobkov,“ povedala riaditeľka Potravinárskej komory Slovenska Jana Venhartová.

Vládu najnovšie vyzýva pôdohospodársky výbor NR SR, ktorý navrhuje 5-percentnú DPH, a to nielen na potraviny, ale aj pre gastrosektor.

„Momentálne je v hre scenár, že to obdobie by bolo 6 mesiacov. Zníženie DPH by sa malo týkať hlavne tých potravín, ktoré sami produkujeme, čiže potraviny mierneho klimatického pásma,“ uviedol predseda Výboru NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Jaroslav Karahuta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika