Na hlavný obsah

Povinné očkovanie proti covidu je podľa Hegera na Slovensku možné

Čaká sa, ako omikron ovplyvní počty ľudí v nemocniciach.

Povinné očkovanie proti covidu je podľa Hegera na Slovensku možné
Ilustračná fotografia. Foto: TASR/AP

Povinné očkovanie proti covidu je podľa analýzy ministerstiev zdravotníctva a spravodlivosti možné zaviesť aj na Slovensku. Povedal to v stredu (26. 1.) premiér Eduard Heger (OĽANO) pred rokovaním vlády.

„Na základe analýzy môžeme povedať, že povinné očkovanie proti covidu je legitímnym nástrojom štátu s cieľom ochrany verejného zdravia,“ uviedol predseda vlády s tým, že benefity vakcinácie sú preukázateľné.

Za najdôležitejší faktor pri zavádzaní povinného očkovania uviedol počty hospitalizácií. „Ak sa objaví variant, ktorý by opäť mohol dostávať ľudí do nemocníc, tak vtedy môžeme uvažovať o povinnom očkovaní,“ zdôraznil Heger.

Šéf kabinetu vysvetlil, že zatiaľ nemajú dostatočné dáta o tom, akým spôsobom sa variant omikron prejaví v slovenských nemocniciach. „Vieme však povedať, že omikron sa šíri veľmi rýchlo,“ dodal.

Premiér zároveň vymenoval štyri spôsoby, ako by sa povinné očkovanie dalo zaviesť, a to novelizáciou vyhlášky ministerstva zdravotníctva, novelizáciou vyhlášky úradu verejného zdravotníctva alebo regionálneho úradu verejného zdravotníctva, novelizáciou zákona o ochrane verejného zdravia alebo prijatím samostatného zákona.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko