Na hlavný obsah

Povinné očkovanie zdravotníkov v Anglicku napokon zrejme nebude

Jedným z rozhodujúcich faktorov je variant omikron.

Povinné očkovanie zdravotníkov v Anglicku napokon zrejme nebude
Žena dostáva vakcínu proti ochoreniu Covid-19 počas očkovania v Londýne. Foto: TASR/AP

Britská vláda zvažuje, že nezavedie povinné očkovanie anglických zdravotníkov proti covidu-19, uviedol v pondelok (31. 1.) pred poslancami minister zdravotníctva Sajid Javid.

Povinnosť už podľa Javida nie je primeraná súčasnej pandemickej situácii, píše denník The Guardian. Zmena by sa týkala Anglicka, ostatné časti Spojeného kráľovstva rozhodujú o protipandemických opatreniach samy.

„Očkovanie je naďalej našou najlepšou obranou proti covidu. Domnievam sa ale, že už nie je primerané vyžadovať očkovanie ako podmienku pre výkon profesie,“ uviedol Javid.

O povinnom očkovaní zamestnancov anglickej zdravotnej služby NHS rozhodla vláda v novembri, keď prevládal variant delta. Tú neskôr nahradil variant omikron, ktorý je síce infekčnejší, ale menej často spôsobuje vážny priebeh ochorenia, čo podľa Javida viedlo k jeho rozhodnutiu.

Zamestnanci NHS, ktorí sú v osobnom kontakte s pacientmi, mali mať podľa pôvodného plánu aspoň jednu dávku vakcíny už od nadchádzajúceho štvrtka (3. 2.).

The Guardian vysvetľuje zmenu vládneho postoja obavami o hromadný exodus zdravotníkov, a to najmä v prihraničných oblastiach. Podľa agentúry DPA by povinná vakcinácia mohla pripraviť už tak preťažený zdravotnícky systém rázom o 80 000 zamestnancov.

Javid chce podľa Guardianu tiež odstrániť očkovanie ako podmienku pre prácu v opatrovateľských domoch, kde by to viedlo k odchodu 40 000 zamestnancov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet