Na hlavný obsah

Požiar domu si vyžiadal najmenej 13 životov. Medzi obeťami je aj 7 detí

Príčina požiaru zatiaľ nie je jasná.

Požiar domu si vyžiadal najmenej 13 životov. Medzi obeťami je aj 7 detí
Ľudia stoja neďaleko bytovky, ktorú zachvátil požiar. Foto: TASR/AP

Pri požiari domu v americkej Filadelfii v stredu (5. 1.) zahynulo 13 ľudí, medzi ktorými je aj 7 detí. Dvoch ľudí hospitalizovali. V objekte zlyhali detektory dymu a príčina požiaru zatiaľ nie je jasná, informovali hasiči.

Stanica ABC uviedla, že obaja hospitalizovaní sú v kritickom stave a jedno z nich je dieťa. Horieť začalo ráno miestneho času v prvom poschodí trojpodlažného domu v blízkosti kuchyne.

„Bolo to hrozné. Pracujem tu 35 rokov, ale toto bol jeden z najhorších požiarov, pri ktorom som bol,“ vyhlásil zástupca hasičov Craig Murphy. Hasiči na miesto dorazili o 06.40 h miestneho času (12.40 h SEČ), silný požiar dostali pod kontrolu za päťdesiat minút.

Starosta Jim Kenney povedal, že „ide bezpochyby o jednu z najväčších tragédií mesta, keď toľko ľudí prišlo o život takým tragickým spôsobom“. „Smrť toľkých detí je hrozná, myslite na ne vo svojich modlitbách,“ dodal Kenney.

Na mieste, ktoré sa nachádza zhruba štyri kilometre od mestského centra, sú podľa stanice CNN policajti a stále aj hasiči. Na televíznych záberoch bolo vidieť rebríky opreté o prednú stranu domu a sčernané okná.

Na prvom a druhom podlaží objektu bývalo osem ľudí a na treťom osemnásť. Budova mala štyri detektory dymu, ale ani jeden z nich nefungoval. Pritom ich podľa ABC inštalovali v roku 2019 a inšpektori dom kontrolovali o rok neskôr.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet